Η φροντίδα του μωρού

 
Μια μπανιέρα, ένα απαλό σαπούνι κι ένα σφουγγάρι. Αρκούν άραγε για να φροντίσετε την υγιεινή του μωρού σας; Για να είναι το μικρό σας φρέσκο, καθαρό και πανέμορφο;


Εν μέρει ναι, φτάνουν τα παραπάνω για όσες μαμάδες ξέρουν πώς να μεταμορφώνουν το «τελετουργικό» του μπάνιου σε στιγμές ευτυχίας!

Όμως τι γίνεται αν η ροδαλή και λεπτεπίλεπτη επιδερμίδα του μωρού σας κοκκινίσει, σκάσει ή βγάλει σπυράκια; Ή αν για παράδειγμα σπάνε τα νύχια του; Ή όταν εμφανίσει κοκκινίλες γύρω από το στόμα του;

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω, μερικά από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα των νέων μαμάδων καθώς και τις απαντήσεις των ειδικών.

Πότε πρέπει να λούζει κανείς ένα μωρό και με ποια συχνότητα;

Όποτε κάνετε μπάνιο στο μωρό σας, μπορείτε να πλένετε και το κεφάλι του με το ίδιο νερό του μπάνιου και μετά να ξεπλένετε πολύ καλά.

Όταν, όμως, εμφανισθούν τ’ αληθινά μαλλιά, τότε αυτά πρέπει να πλένονται μια-δυο φορές την εβδομάδα με παιδικό σαμπουάν σε ισοδακρυικό pH, που ξεπλένεται εύκολα και περιέχει τασιενεργά φυσικής προέλευσης.

Πότε πρέπει να βάζουμε υδατική κρέμα στο πρόσωπό του και ποιας κατηγορίας;

Μπορείτε να ξεκινήσετε να βάζετε στο πρόσωπο του παιδιού σας μια υδατική κρέμα από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του. Πρέπει όμως να είναι πολύ απλής κατασκευής και να χρησιμοποιείται με φειδώ.

Δεν πρέπει επίσης να περιέχει αρωματικές ύλες ούτε και ηλιακά φίλτρα, χημικού τύπου. Σε περίπτωση αμφιβολίας για την ποιότητα της κρέμας, αρκούν και λίγες σταγόνες από αμυγδαλέλαιο.

Πώς καθαρίζονται τ’ αφτιά και τα μάτια τους;

Δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε το εσωτερικό μέρος του ακουστικού πόρου, αλλά μόνο το εξωτερικό με την ειδική μπατονέτα, ποτέ στεγνή, αλλά πάντοτε μουσκεμένη με νερό.

Μπορείτε επίσης να καταφύγετε και στην παλιά αλλά πάντα αποτελεσματική μέθοδο του μαντιλιού με τη στριφωμένη γωνιά.

Όσο για τα μάτια, μόλις που τα χαϊδεύετε με δυο πανάκια ή γαζούλες βρεγμένες, από την εσωτερική γωνιά προς τους κροτάφους.

Αν σπάνε τα νύχια του παιδιού πρέπει ν’ ανησυχούμε;

Όχι, γιατί τα νύχια των παιδιών, όπως και το δέρμα και τα μαλλιά τους, είναι πιο εύθραυστα. Εν πάση περιπτώσει, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει μεταλλικά άλατα στη διατροφή τους και αύξηση των πρωτεϊνών (με κρέας και ψάρια).

Πώς αντιμετωπίζονται τυχόν ερυθρές κηλίδες και στίγματα που εμφανίζονται γύρω από το στόμα του παιδιού κυρίως μετά το φαγητό;

Για την πρόληψή τους, πριν από το φαγητό αλείψτε γύρω από το στόμα του λίγη προστατευτική κρέμα με βάση το οξείδιο ψευδαργύρου.

Μετά το φαγητό, καθαρίζετε καλά το πρόσωπο του παιδιού με λίγη παιδική λοσιόν και ξαναβάζετε την προστατευτική κρέμα.

Πρέπει να ανησυχεί κανείς αν μια ελιά που έχει το παιδί μεγαλώνει; Είναι σκόπιμο να καταφεύγει σε ειδικό;

Αν υπάρχουν αμφιβολίες ή αν στην οικογένεια υπάρχουν άτομα με διασκορπισμένες μεγάλες κρεατοελιές, καλό είναι να απευθυνθεί κανείς σε παιδίατρο δερματολόγο.

Οι συγγενείς κρεατοελιές (εκ γενετής), απεναντίας, πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά στα χρόνια της εφηβείας.

Τι πρέπει να έχουμε στο σπίτι για τραυματισμούς με αιχμηρά αντικείμενα και γδαρσίματα;

Να έχετε ένα κουτί με έτοιμες αποστειρωμένες γάζες, μπεταντίν και φυσιολογικό ορό. Για μώλωπες, κρέμα άρνικας περιεκτικότητας 10%. Αν πρόκειται για εκτεταμένες επιφάνειες συμβουλευτείτε γιατρό.

Σε έναν τραυματισμό με αιχμηρό αντικείμενο ή σε περίπτωση γδαρσίματος, φροντίζετε το τραύμα –όχι όμως πάνω από τρεις μέρες- πλένοντάς το με φυσιολογικό ορό και βάζοντάς του, στη συνέχεια, λίγο μπεταντίν.

Για τα εγκαύματα τι πρέπει να κάνουμε;

Βασική αρχή είναι να τα προλαμβάνουμε. Πώς; Μην αφήνοντας ποτέ τα παιδιά μόνα τους στην κουζίνα, ιδιαίτερα όταν είναι αναμμένα τα μάτια ή ο φούρνος της ηλεκτρικής συσκευής.

Παρόλα αυτά, αν το παιδί καεί και το έγκαυμα είναι μικρό, πρέπει να το πλύνετε αμέσως με φυσιολογικό ορό και μπεταντίν. Αν το έγκαυμα είναι πιο εκτεταμένο, αφού το πλύνετε με φυσιολογικό ορό και μπεταντίν, ενημερώστε το γιατρό σας.

Ποτέ τα εγκαύματα δεν πρέπει να καλύπτονται με βαμβάκι.

Πηγή: belife.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *