Η φροντίδα των εγγονιών νικά το Αλτσχάιμερ

DCA41082B2993160969B131AF7F5E2AC.jpg

  Οι επιστήμονες παροτρύνουν τους ηλικιωμένους που έχουν αποκτήσει εγγόνια να αναλάβουν την επίβλεψή τους, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η επαφή μαζί τους αυξάνει την πνευματική διαύγεια, ενώ φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει και στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, οι ερευνητές συστήνουν στις γιαγιάδες και στους παππούδες να μην το παρακάνουν. Προκειμένου να ωφεληθούν ψυχικά και πνευματικά από την επιμέλεια των εγγονιών τους θα πρέπει η επαφή μαζί τους να περιοριστεί σε μία φορά την εβδομάδα.

Η επιφόρτιση με τη φροντίδα τους για περισσότερες ημέρες διαπιστώθηκε ότι επιβαρύνει τους ηλικιωμένους και πιο συγκεκριμένα χειροτερεύει τη μνήμη και την ταχύτητα της σκέψης τους.

«Γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που είναι κοινωνικά ενεργές έχουν καλύτερη γνωστική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο για μελλοντική εκδήλωση άνοιας. Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι κάτι που κάνει καλό, αν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί να μετατραπεί σε επιζήμιο», δήλωσε η Δρ. Margery Gass από την Ένωση της Βόρειας Αμερικής για την Εμμηνόπαυση, που δημοσίευσε τα ευρήματα της μελέτης στο περιοδικό της.

Για τις ανάγκες της έρευνας, το Πρόγραμμα «Women’s Healthy Aging» παρατήρησε 120 γιαγιάδες από την Αυστραλία, ηλικίας 57 έως 68 ετών, σε καθεμία από τις οποίες δόθηκαν τρία τεστ, ιδανικά ώστε να εξετάσουν την πνευματική τους οξύτητα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνες που αφιέρωναν μόνο μία ημέρα την εβδομάδα στη φροντίδα των εγγονιών τους είχαν τις καλύτερες επιδόσεις σε δύο από τα τρία τεστ. Αντίθετα, όσες είχαν επιφορτιστεί με την περιποίησή τους πέντε φορές την εβδομάδα είχαν τις χειρότερες επιδόσεις.

Οι ερευνητές, όμως, οδηγήθηκαν και σε ακόμη ένα συμπέρασμα: όσο περισσότερο χρόνο αφιέρωναν οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους, τόσο περισσότερο μεγάλωναν οι απαιτήσεις που είχαν τα παιδιά τους από αυτές.

Μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, καθώς και άλλων γνωστικών διαταραχών. «Επειδή ο ρόλος της γιαγιάς είναι ένας ρόλος κοινός και πολύ σημαντικός για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις επιπτώσεις του στη μελλοντική υγεία τους. Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια καλή αρχή», τόνισε η Gass.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *