Η φαγούρα είναι… κολλητική!

 
Η εικόνα ενός ανθρώπου που ξύνεται είναι αρκετή για να αισθανθεί κάποιος φαγούρα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει ότι η φαγούρα είναι κολλητική, όπως το χασμουρητό.


Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ «Τζον Μουρς», με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Φράνσις ΜακΓκλόουν, έδωσαν σε 30 εθελοντές να κοιτάξουν εικόνες ανθρώπων που ξύνονταν ή που πάνω τους περπατούσαν μυρμήγκια, καθώς και άλλες ουδέτερες εικόνες.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι εικόνες της πρώτης κατηγορίας προκάλεσαν στους εθελοντές την ανάγκη να ξυστούν και οι ίδιοι, επειδή ένιωθαν πλέον φαγούρα. Από όλα τα οπτικά ερεθίσματα, φάνηκε ότι η θέα ενός άλλου ανθρώπου να ξύνεται, ανεξάρτητα από την αιτία, αποτελεί κατ’ εξοχήν αιτία φαγούρας για τον παρατηρητή.

Όπως είπαν οι ερευνητές, η χρόνια φαγούρα έχει σημαντικές ψυχολογικές συνέπειες και η νέα μελέτη θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μια άλλη μελέτη, που είχε πρόσφατα δημοσιευτεί στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) και η οποία είχε μελετήσει τον εγκέφαλο όσων νιώθουν φαγούρα, είχε διαπιστώσει ότι ενεργοποιούνται οι ίδιες εγκεφαλικές περιοχές είτε κανείς ξύνεται ο ίδιος, είτε βλέπει κάποιον άλλο να ξύνεται. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε αρκετές περιπτώσεις είναι αρκετό να δει κανείς ένα δυνητικό ερέθισμα (π.χ. ένα μυρμήγκι να περπατά στο έδαφος) για να κολλήσει φαγούρα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *