Ερευνητές εξέτασαν αλλαγές στη νεφρική λειτουργία και τις πνευματικές ικανότητες για πέντε χρόνια σε σχεδόν 600 ανθρώπους. Όσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση της νεφρικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της έρευνας τόσο μεγαλύτερη ήταν η πτώση στις νοητικές ικανότητες, ιδιαίτερα στις αφηρημένες σκέψεις και την προφορική μνήμη.
Ο ερευνητής Adam Davey, του Temple University’s College of Health Professions and Social Work, δήλωσε ότι ο εγκέφαλος και τα νεφρά είναι όργανα που επηρεάζονται από το καρδιαγγειακό σύστημα. Και τα δυο επηρεάζονται από παράγοντες όπως η αρτηριακή πίεση και η υπέρταση, επομένως είναι φυσιολογικό να περιμένει κάποιος ότι αλλαγές σε ένα όργανο πρόκειται να συνδεθούν με αλλαγές σε άλλο. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διάγνωσης και του ελέγχου της χρόνιας νεφρικής νόσου.
Ο Davey δήλωσε ότι καθώς μεγαλώνουμε η νεφρική λειτουργία τείνει να εξασθενεί φυσιολογικά, επομένως αν υπάρχει επιπλέον θέμα που να εμπλέκεται με τη νεφρική λειτουργία, όπως χρόνια νεφρική νόσος, χρειάζεται να το γνωρίζουμε όσο πιο σύντομα γίνεται και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να ρυθμιστεί όπως θα ρυθμιζόταν η υπέρταση.
Σημείωσε ότι η μείωση των πνευματικών ικανοτήτων λόγω της μειωμένης νεφρικής λειτουργίας δεν είναι τόσο σημαντική ώστε να παρεμβληθεί με την ικανότητα των ασθενών να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση της νόσου. Ο Davey δήλωσε ότι παρόλα αυτά οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν έγκαιρα τη φαρμακευτική τους αγωγή και χωρίς βοήθεια, να καταλαβαίνουν τις πληροφορίες και αυτά που μοιράζεται μαζί τους ο γιατρός για τη νόσο.
Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της μειωμένης νεφρικής λειτουργίας και την πτώσης στις νοητικές ικανότητες δεν απέδειξε αιτιατή σχέση. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nephrology, Dialysis and Transplantation».
Πηγή: iatronet.gr