Η ευτυχία είναι μεταδοτική και στο διαδίκτυο

135F9296673A6464950407976B5E07BC.jpg

  «Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό» έλεγε ένα παλιό τηλεοπτικό σλόγκαν και τώρα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι αυτό ισχύει και στον κόσμο του διαδικτύου.

Τα θετικά συναισθήματα περνούν από τον έναν άνθρωπο στον άλλο και οι αμερικανοί ερευνητές, που μελέτησαν τις αλληλεπιδράσεις χρηστών του κοινωνικού δικτύου Facebook, είδαν ότι τα αισιόδοξα μηνύματα διαδίδονται περισσότερο απ’ ό,τι τα αρνητικά και μέσω των διαδικτυακών επαφών.

Αφού ανέλυσαν περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο ανανεώσεις στο status χρηστών του Facebook, οι επιστήμονες είδαν ότι οι θετικές δηλώσεις οδηγούσαν σε παρόμοιες δηλώσεις μεταξύ φίλων.

Μάλιστα, κάθε αισιόδοξη ανάρτηση οδηγούσε κατά μέσο όρο στην παραγωγή 1,75 θετικών αναρτήσεων, ενώ κάθε αρνητική ανάρτηση απέφερε 1,29 αρνητικές αναρτήσεις.

Ο James Fower, καθηγητής πολιτικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι «η έρευνά μας δείχνει πώς οι άνθρωποι επιλέγουν να συναναστρέφονται με εκείνους που τους μοιάζουν και ότι μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική κατάσταση των φίλων τους».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «αν η συναισθηματική αλλαγή σε ένα άτομο διαδίδεται, προκαλώντας αλλαγές σε πολλούς, τότε μπορεί να υποτιμάται δραματικά η αποτελεσματικότητα που μπορεί κάτι τέτοιο να έχει στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας. Πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος τις επιδράσεις των κοινωνικών δικτύων και να μάθουμε πώς μπορούμε να τις μεγιστοποιήσουμε, ώστε να προκαλέσουμε μια επιδημία ευεξίας».

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *