Ο Οκτώβριος είναι ο καταλληλότερος μήνας για την συλλογή αυτού του καρπού καθώς φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο ωρίμανσής του.
Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ως φρούτο, να το προσθέσετε σε σαλάτες μαζί με σπανάκι, επίσης λαχανικό του Οκτωβρίου, να το κάνετε χυμό ή λικέρ.
Διατροφική αξία
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες.
Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ.
Ο χυμός ροδιού είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε αυτές τις 3 ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες και υπερτερεί σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.
Διατροφική ανάλυση για ένα ρόδι με βάρος περίπου 280 γρ.
Ενέργεια 234 kcal
Πρωτεΐνες 4,71 γρ.
Λιπαρά 3,30 γρ.
Υδατάνθρακες 52,73 γρ.
Φυτικές ίνες 11,3 γρ.
Ασβέστιο 28 mg
Σίδηρος 0,85 mg
Μαγνήσιο 34 mg
Φώσφορο 102 mg
Κάλιο 666 mg
Νάτριο 8 mg
Ψευδάργυρος 0,99 mg
Χαλκός 0,446 mg
Σελήνιο 1,4 mcg
Βιταμίνη C 28,8 mg
Νιασίνη (Β3) 0,826 mg
Φυλλικό οξύ 107 mcg
Βιταμίνη Ε 1,69 mg
Βιταμίνη Κ 46,2 mcg
Επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών έχουν εστιάσει ιδιαίτερα στην επίδραση που έχει το ρόδι στον οργανισμό, μελετώντας διεξοδικά ακόμη και την αντικαρκινική του δράση κυρίως στον καρκίνο του προστάτη.
Το ρόδι ενισχύει :
– Τη σωστή κυκλοφορία του αίματος.
– Την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
– Τη μείωση της πίεσης και την προστασία από εγκεφαλικές βλάβες.
– Το μεταβολισμό της χοληστερόλης από τον οργανισμό.
– Τη γονιμότητα.
– Την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
– Τη διατήρηση της ζωτικότητας του δέρματος και την αντιγήρανσή του.
Εντάξτε στη διατροφή σας αυτό τον ωφέλιμο καρπό που κατείχε περίοπτη θέση σε όλους τους πολιτισμούς από την αρχαιότητα και εκμεταλλευτείτε την ευεργετική του δράση.
Πηγή: healthpress.gr