Η ερυθροποιητίνη σώζει ζωές

 
Η χρήση μιας ορμόνης που εκκρίνεται από τους νεφρούς και ρυθμίζει την ταχύτητα παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων, της ερυθροποιητίνης, μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό, κλινικά και στατιστικά, τη θνητότητα σε περιπτώσεις βαριών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης της ομάδας του Κύπριου καθηγητή χειρουργικής και διευθυντή του Κέντρου Τραύματος και Εντατικής Χειρουργικής Φροντίδας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, Δημήτρη Δημητριάδη.


«Με τη λειτουργία οργανωμένων Κέντρων Τραύματος μπορεί να μειωθεί κατά 30% η πρώιμη θνητότητα και κατά 60% η όψιμη θνητότητα από τραύμα.

Η έλλειψη οργανωμένων Κέντρων Τραύματος διπλασιάζει τις πιθανότητες θανάτου ενός τραυματία. Ένας καλός χειρουργός μπορεί να σώσει ζωές αλλά τη διαφορά την κάνει το σύστημα αντιμετώπισης τραύματος.

Οι απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων δεν υστερούν σε σύγκριση με τους αποφοίτους των καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Κέντρα Τραύματος και οι προσπάθειες που είχαμε καταβάλει κατά το παρελθόν για τη δημιουργία τους δεν απέδωσε» επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο κ. Δημητριάδης ο οποίος αναγορεύεται απόψε επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν 1800 άτομα από βαρύ τραύμα και οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχαν οργανωμένα Κέντρα Τραύματος.

Αναφερόμενος στην μελέτη για την χρήση ερυθροποιητίνης για την αντιμετώπιση κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Annals of Surgery, o κ. Δημητριάδης είπε:
«Η ερυθροποιητίνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αναιμίας και πολλές φορές σε νεφροπαθείς και ακόμη τη χρησιμοποιούν παράνομα οι αθλητές για να βελτιώσουν την επίδοσή τους.

Εμείς χρησιμοποιήσαμε την ερυθροποιητίνη σε ασθενείς με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Βρήκαμε ότι μπορεί να βελτιώσει σημαντικότατα την επιβίωση και τα λειτουργικά αποτελέσματα μετά από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Φαίνεται ότι η ερυθροποιητίνη έχει προφυλακτική δράση στις βλάβες των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και βελτιώνει σημαντικότατα τις πιθανότητες επιβίωσης και ανάνηψης των ασθενών με καλά λειτουργικά αποτελέσματα».

Εξάλλου άλλες μελέτες της ομάδας του καθηγητή Δημητριάδη έδειξαν ότι η χρήση μιας άλλης ορμόνης, της θυροξίνης, βελτιώνει σε πολύ σημαντικό βαθμό την ποιότητα των οργάνων ατόμων εγκεφαλικά νεκρών οι οποίοι είναι υποψήφιοι δότες οργάνων.

«Η χορήγηση θυροξίνης σε άτομα που είναι εγκεφαλικά νεκρά μετά από τραύμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, βελτιώνει την ποιότητα των οργάνων και σταθεροποιεί αιμοδυναμικά τον υποψήφιο δότη.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι ο εγκεφαλικά νεκρός γίνεται αιμοδυναμικά ασταθής, η πίεσή του πέφτει και η ποιότητα των οργάνων επιδεινώνεται . Βρήκαμε ότι με την ενέσιμη χορήγηση θυροξίνης ο εγκεφαλικά νεκρός υποψήφιος δότης σταθεροποιείται και η ποιότητα των οργάνων του βελτιώνεται λόγω της καλύτερης αιμάτωσης.

Οι μελέτες μας έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα και ήδη η θυροξίνη χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά Κέντρα των ΗΠΑ» εξήγησε ο κ. Δημητριάδης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *