Η έρευνα και καινοτομία στην υπηρεσία της μεσογειακής διατροφής

7112447F4A24483D98EB7E28C742F584.jpg

  Ως «μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής προεδρίας» του Συμβουλίου της ΕΕ, χαρακτήρισε την προώθηση της πρωτοβουλίας για την ευρωμεσογειακή συνεργασία P.R.I.MA. ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΓΓΕΤ), Χρήστος Βασιλάκος, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο «έργο εταιρικής σχέσης» θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο καταλυτικής σημασίας για την προώθηση της μεσογειακής διατροφής και της καινοτομίας στους κλάδους των τροφίμων-ποτών και του νερού στη Μεσόγειο, τόσο στα κράτη-μέλη της ΕΕ, όσο και στις μεσογειακές χώρες της αφρικανικής ηπείρου.

«Η προώθηση του P.R.I.M.A είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής προεδρίας, καθώς ένα από τα βασικά της πεδία, τα τρόφιμα- ποτά, σχετίζεται με τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, τη γεωργία και τη διατροφή. Το πρόγραμμα θα στηρίζει την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε όλα τα στάδια παραγωγής, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι και την τυποποίηση, αναδεικνύοντας τη μεσογειακή διατροφή. Παράλληλα, έχει και σημαντικούς υπο-τομείς, όπως η ενέργεια, η υγεία και το περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Βασιλάκος, στο περιθώριο συνεδρίου για την έρευνα και την καινοτομία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να χρηματοδοτήσει το «P.R.I.M.A» με κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ, ενώ οι χώρες της Μεσογείου θα εισφέρουν ισόποσα. Οι προϋποθέσεις για την άμεση προώθηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας -η οποία θα «τρέξει» στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας HORIZON 2020 και υποστηρίζεται ήδη από τουλάχιστον 23 χώρες- εκτιμάται ότι έχουν ωριμάσει, ώστε αυτή να μετουσιωθεί σε πρόγραμμα, στη βάση του άρθρου 185 τής Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ). Την εκδήλωση διοργανώνουν η ΓΓΕΤ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *