Η επιτυχία στη… δίαιτα είναι γραμμένη στο DNA

765E499ED7287EB5A95065749F09069E.jpg

  Αν πασχίζετε να χάσετε μερικά παραπανίσια κιλά, παρότι προσπαθείτε αρκετά, μάλλον ο «φταίχτης» είναι ο… φειδωλός μεταβολισμός σας.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, επιστήμονες έδειξαν ότι η βιολογία ορισμένων ανθρώπων ευθύνεται που δυσκολεύονται να χάσουν βάρος.

Ένας πιο αργός μεταβολισμός σημαίνει ότι χάνουν λιγότερα κιλά από άλλους, παρότι μπορεί να ακολουθούν το ίδιο διατροφικό πρόγραμμα.

Τα ευρήματα της αμερικανικής έρευνας προέκυψαν μετά από μελέτη του μεταβολισμού 12 παχύσαρκων ατόμων, πριν και μετά από μια μέρα νηστείας.

Ο μεταβολισμός ορισμένων ανθρώπων –δηλαδή ο ρυθμός με τον οποίο ο οργανισμός τους «καίει» τις τροφές που προσλαμβάνει- είναι πιο αργός από κάποιων άλλων.

Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν αυστηρή δίαιτα, με την πρόσληψη των θερμίδων να μειώνεται στο μισό για διάστημα έξι εβδομάδων. Κάποιοι από αυτούς έχασαν λιγότερο βάρος απ’ ό,τι αναμενόταν, ακόμη κι όταν ελήφθησαν κι άλλοι παράγοντες υπόψη, όπως για παράδειγμα, το φύλο, η ηλικία, το αρχικό βάρος και η ποσότητα της άσκησης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes, εκείνοι των οποίων ο μεταβολισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια της αυστηρής δίαιτας έχασαν τα λιγότερα κιλά.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν, ότι η βιολογία ενός ανθρώπου επηρεάζει το πόσο εύκολα (ή όχι) μπορεί να χάσει βάρος.

«Όταν οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι, μειώνουν την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν, οι μεταβολικές αποκρίσεις διαφέρουν πολύ, με τους ‘φειδωλούς μεταβολισμούς’ να συμβάλλουν στη λιγότερη απώλεια κιλών. Η έρευνά μας δείχνει, ότι πρέπει κανείς να κοιτά τη γενικότερη εικόνα, στην οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνεται η ατομική φυσιολογία του καθενός» σχολίασε η συγγραφέας της μελέτης Dr Susanne Votruba.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ορισμένοι μπορεί να χρειαστεί να δουλέψουν πιο σκληρά για να βελτιώσουν το σωματικό τους βάρος, δε σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσουν.

«Η βιολογία δεν είναι… η μοίρα του καθενός. Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Martin Reinhardt.

Οι ερευνητές ανέφεραν ακόμη, ότι δε γνωρίζουν αν και κατά πόσο κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με «φειδωλό μεταβολισμό» ή αν είναι κάτι που αναπτύσσεται με τον καιρό, ενδεχομένως ως συνέπεια της επαναλαμβανόμενης διαδικασίας της δίαιτας. Όμως, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα του «προσωπικού μεταβολισμού» στο σχεδιασμό ενός ειδικού διατροφικού προγράμματος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *