Η επίδραση της δίαιτας στη σχέση

54518467247A7EE6ED88184E1C2E8C52.jpg

  Όταν ένας από τους δυο συντρόφους χάνει βάρος, η σχέση μπορεί να χαλάσει λόγω ζήλιας, υποστηρίζουν ερευνητές. Πιστεύουμε ότι χάνοντας βάρος θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την ερωτική μας ζωή. Είναι, όμως, έτσι; Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η πραγματικότητα απέχει πολύ!

Ερευνητές από το δημόσιο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα και το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin, ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια «σκοτεινή πλευρά» στην επίτευξη απώλειας βάρους του ενός συντρόφου, στην περίπτωση που και οι δυο σύντροφοι δεν είναι εξίσου αποφασισμένοι να δεχτούν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Ορισμένοι ασκούν κριτική στον σύντροφό τους την περίοδο που προσπαθεί να χάσει βάρος, δείχνουν μικρότερο σεξουαλικό ενδιαφέρον απέναντί του ή προσπαθούν να σαμποτάρουν την προσπάθειά του προσφέροντάς του παχυντικές τροφές, με στόχο να εμποδίσουν τον σύντροφό τους –και τη σχέση τους- να αλλάξει.

«Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι η απώλεια βάρους ενός εκ των δυο συντρόφων ενδεχομένως να αλλάξει τη σχέση, κάνοντάς την καλύτερη ή χειρότερη. Η επικοινωνία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης», εξηγεί η δρ. Lynsey Romo, Επίκουρη Καθηγήτρια Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 21 ζευγάρια από τις Η.Π.Α. Ο ένας εκ των δυο συντρόφων είχε χάσει τουλάχιστον 13,5 κιλά σε λιγότερο από δυο χρόνια, με μια μέση απώλεια βάρος γύρω στα 27 κιλά. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν σχετικά με την επίπτωση που είχε η απώλεια βάρους στη σχέση τους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, μετά την απώλεια βάρους, η επικοινωνία των ζευγαριών σε γενικές γραμμές άλλαζε ολοκληρωτικά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, όταν και οι δυο σύντροφοι είναι θετικοί στην προοπτική απώλειας βάρους, η αλλαγή βελτιώνει και δυναμώνει τη σχέση. Ο σύντροφος που κατάφερε να ρίξει το δείκτη της ζυγαριάς φαίνεται να παρακινεί το έτερον ήμισυ σε υγιεινές συνήθειες. Ζευγάρια, όπου και οι δυο σύντροφοι ήταν δεκτικοί στις αλλαγές, δήλωσαν ότι η σχέση τους έγινε καλύτερη, τόσο συναισθηματικά όσο και σεξουαλικά.

Ωστόσο, υπήρχαν και περιπτώσεις που η απώλεια βάρους κατέστρεψε τη σχέση. Ορισμένοι συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι κατάφεραν να χάσουν βάρος, γκρίνιαζαν διαρκώς στον σύντροφό τους προκειμένου να χάσει και αυτός βάρος, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένταση στη σχέση. Κάποιοι άλλοι πάλι, οι οποίοι έμειναν στα ίδια κιλά ανέφεραν αισθήματα φόβου και ανασφάλειας σχετικά με την αλλαγή στα κιλά των συντρόφων τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προσπαθήσουν να σαμποτάρουν τους συντρόφους τους προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε αλλαγή στη σχέση.

«Είναι πολύ σημαντικό για τον σύντροφο του ανθρώπου που προσπαθεί να χάσει βάρος, να είναι υποστηρικτικός, χωρίς να αισθάνεται απειλή για τις επερχόμενες αλλαγές. Αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει τους ανθρώπους να χάνουν βάρος χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ποιότητα της σχέσης τους», καταλήγει η δρ. Romo.

Διαβάστε περισσότερα στο θέμα «Επηρεάζει η ζυγαριά τη σχέση μας;» στο επόμενο τεύχος του Vita που θα κυκλοφορήσει σύντομα!

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *