Η ενημέρωση για το έμφραγμα σώζει ζωές

 
Το 3 έως 5 λεπτά που προλαμβάνουν και σώζουν στον εμφραγματία τη ζωή τόνισε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και Διευθυντής του Τζάνειου Νοσοκομείου, Στέφανος Φούσας, σε Ενημερωτική Εκδήλωση Πολιτών του Δήμου Αμαρουσίου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πρόεδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργου Πατούλη


Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της ΕΚΕ και όλους τους δημότες, ο κος Πατούλης τόνισε την ύψιστη σημασία της Πρόληψης και τον Καθοριστικό Ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενημέρωση των πολιτών, λέγοντας: «Ο Δήμος έχει χρέος να διατηρεί Υγιείς τους πολίτες του. Στόχος μας είναι να εγκαθιδρυθεί επιτέλους και στην Ελλάδα μια Εθνική Πολιτική Πρόληψης, που θα διατηρεί τους πολίτες της χώρας μας υγιείς και θα ανιχνεύει έγκαιρα τους νοσούντες πριν εκδηλωθεί η νόσος τους.

Ως Δημοτική Αρχή διοργανώνουμε, συχνά και συστηματικά, εκστρατείες ενημέρωσης για σημαντικά θέματα Υγείας, γιατί πρωταρχική μας αξία είναι η Ισότιμη πρόσβαση όλων των Πολιτών μας στην υγεία. Δημιουργούμε στο Δήμο Αμαρουσίου Παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, μέσα από το οποίο ξεκινούμε σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και τον κο Φούσα προσωπικά Πανελλαδική Εκστρατεία Πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων ως την ακριτική Κόνιτσα».

Ο κος Φούσας, κατά την ομιλία του, εξήγησε τη διαδικασία της αθηρωμάτωσης και της δημιουργίας καρδιαγγειακών νοσημάτων, μίλησε για τη σημασία της άσκησης στην καθημερινή ζωή των πολιτών, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της συμμετοχής της κάθε οικογένειας στην ελληνική μαγειρική και στη διατήρηση της μεσογειακής διατροφής για τη φροντίδα της καρδιάς μας.

Το κάπνισμα ως τον πρώτιστο προδιαθετικό θανατηφόρο παράγοντα για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό τόνισε με τα μελανότερα χρώματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι που θα φύγουν από αυτοί την αίθουσα πρέπει απόψε να σταματήσουν το κάπνισμα».

Το κυριότερο μήνυμα που πέρασε ο κος Φουσας στο κοινό του Αμαρουσίου ήταν η ευαισθητοποίηση στη γρήγορη αναγνώριση του εμφράγματος από τον ίδιο τον εμφραγματία!!! «Εκεί χάνεται ο ποιο πολύτιμος χρόνος. Ο ενδεικνυόμενος χρόνος από τη στιγμή που θα πονέσει κάποιος στο στήθος, ώσπου να καλέσει το ΕΚΑΒ, είναι 3-5 λεπτά..Είναι ο πιο κρίσιμος και για τη ζωή και για τη γρήγορη μεταφορά του αρρώστου στο νοσοκομείο, δεδομένου ότι 1 στους 4 εμφραγματίες πεθαίνει την πρώτη ώρα του εμφράγματος!!!. Μην περιμένετε, όταν πονέσετε, μην καλέσετε το γείτονα, καλέστε ΑΜΕΣΩΣ το ΕΚΑΒ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρόντες στη διάλεξη ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Σωτήρης Ρηγάκης, ο κος Δρίτσας, Μέλος ΔΣ ΙΣΑ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Καρλαύτης, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Δημήτρης Σμυρνής, και Ρένα Χαλιώτη, , εκπρόσωποι από τον ιατρικό χώρο και τον κλάδο της καρδιολογίας, καθώς και πλήθος κόσμου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *