Η εμμηνόπαυση δυσκολεύει τη μνήμη

 
Οι δυσκολίες στη συγκέντρωση και τη μνήμη μπορεί να είναι έντονες τον πρώτο χρόνο μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause.


Οι γνώμες των ερευνητών γενικότερα διίστανται όσον αφορά στις νοητικές αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Ωστόσο η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πραγματικές και στατιστικά σημαντικές διαφορές προς το χειρότερο όσον αφορά στην αντιληπτική ικανότητα των γυναικών.

Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με την ερευνήτρια Miriam Weber επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος νευρολογίας στο πανεπιστήμιο του Rochester οφείλονται στις μεγάλες αυξομειώσεις των οιστρογόνων τα επίπεδα των οποίων μειώνονται στην εμμηνόπαυση μεν, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό οι διακυμάνσεις τους είναι μεγάλες και έντονες.

Καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να εναρμονιστεί με τα νέα επίπεδα των ορμονών οι ερευνητές υποπτεύονται ότι μειώνονται οι νοητικές επιδόσεις των γυναικών.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε 117 γυναίκες που βρίσκονταν σε τρεις διαφορετικές φάσεις: είτε είχαν μόλις αρχίσει να παρατηρούν αλλαγές στον κύκλο τους, είτε ο χρόνος ανάμεσα στις περιόδους τους είχε ήδη αυξηθεί ή μειωθεί, είτε είχε περάσει ένας χρόνος από την τελευταία τους περίοδο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες της τελευταίας ομάδας είχαν τη χειρότερη απόδοση στα τεστ μνήμης, λεκτικής απόδοσης και κινητικών δεξιοτήτων.

Ωστόσο, η Dr Weber επισημαίνει ότι πρόκειται για φυσιολογικές και παροδικές αλλαγές, ενώ η ίδια σκοπεύει να διερευνήσει σε επόμενη έρευνα πώς επηρεάζεται μακροπρόθεσμα μνήμη και η σκέψη σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση για περισσότερο από ένα χρόνο.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *