Η έλλειψη ύπνου φαίνεται στο πρόσωπό μας

59A71011DC23363D73197DBC210ED42B.jpg

  Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Sleep» δείχνει ότι όταν κάποιος έχει στερηθεί μερικές ώρες ύπνου, αυτό «γράφει» στο πρόσωπό του.

Πρησμένα μάτια, μαύροι κύκλοι, ρυτίδες και πεσμένα βλέφαρα είναι μερικά μόνο από τα σημάδια.

«Το πρόσωπο ενός ανθρώπου “μεταφέρει” πολλές πληροφορίες και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με τους άλλους» ανέρε η ερευνήτρια Tina Sundelin, διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 10 εθελοντές. Οι ερευνητές τους φωτογράφισαν στις 2 και μισή τα ξημερώματα μετά από 8 ώρες ύπνου και μετά ξανά μετά από 31 ώρες χωρίς να έχουν κοιμηθεί καθόλου.

Στη συνέχεια έδειξαν τις 20 αυτές φωτογραφίες σε 40 άτομα και τούς ζήτησαν να τις αξιολογήσουν με βάση την κούραση, τη στεναχώρια και άλλα σημάδια στο πρόσωπό τους.

Στις φωτογραφίες με τους άυπνους εθελοντές, παρατηρήθηκε ότι είχαν πιο μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, πιο χλωμό δέρμα και πεσμένες γωνίες γύρω από το στόμα τους.

Οι παρατηρητές ανέφεραν ακόμη ότι τα άτομα που απεικονίζονταν στις φωτογραφίες έδειχναν και πιο στεναχωρημένα, επειδή έμοιαζαν κουρασμένοι.

Πρόσφατες μελέτες, αναφέρουν ακόμη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post, ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει το δέρμα να γερνάει πιο γρήγορα, ενώ μειώνεται και η ικανότητά του να αναρρώνει από την έκθεση στον ήλιο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *