Η έλλειψη πρωινού προκαλεί μεταβολικό σύνδρομο

55D588CEFA00863D06652EDEA93A402A.jpg

  Το 1981 σουηδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Umee είχαν ζητήσει από εφήβους της πόλης Lulea να καταγράψουν σε ειδικά ερωτηματολόγια τις διατροφικές συνήθειες που είχαν αναφορικά με την κατανάλωση πρωινού. Είκοσι επτά χρόνια αργότερα υπέβαλλαν τους ίδιους εθελοντές σε εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων οδήγησαν στο εξής συμπέρασμα: οι συμμετέχοντες που κατά την εφηβεία είτε έτρωγαν φτωχό πρωινό είτε το παρέλειπαν συστηματικά, ως ενήλικες είχαν 68% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από μεταβολικό σύνδρομο συγκριτικά με όσους κατανάλωναν πλούσιο και ισορροπημένο πρωινό.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Public Health Nutrition», είναι πολύ σημαντική, καθώς αναδεικνύει ένα ιδιαίτερα απειλητικό για την υγεία πρόβλημα. Ο όρος «μεταβολικό σύνδρομο» αναφέρεται στη συνύπαρξη πολλών παραγόντων κινδύνου, οι οποίοι υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε αυτούς τους παράγοντες, οι οποίοι μάλιστα δρουν όχι απλώς αθροιστικά αλλά πολλαπλασιαστικά, συγκαταλέγονται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αντίσταση στην ινσουλίνη, τα αυξημένα τριγλυκερίδια, τα χαμηλά επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης και φυσικά η παχυσαρκία.

«Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που σχετίζονται με την έλλειψη πρωινού και το μεταβολικό σύνδρομο. Ωστόσο, τόσο τα δικά μας ευρήματα όσο και εκείνα προηγούμενων μελετών υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση φτωχού πρωινού έχει αρνητική επίδραση στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, δρ Maria Wennberg.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *