Η Ελλάδα στις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής

15D443ADAC5F3133867A37523C5AB243.jpg

  Στις χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής συγκαταλέγεται η Ελλάδα, παρά τη μικρή ετήσια μείωση στην κατανάλωση αντιβιοτικών που έχει αρχίσει να καταγράφεται από το 2010, και αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αλόγιστη χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων. Η Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2004 δεν έχει τα πρωτεία στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη, παραχωρώντας «το προνόμιο» στην Ιταλία.

Από την τελευταία έρευνα που έγινε στο τέλος Οκτωβρίου, παρατηρείται μείωση στην ατομική χρήση αντιβιοτικών, παρόλο που στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον (ειδικά όπου υπάρχουν παιδιά) εξακολουθεί 1 στους 2 από κάθε νοικοκυριό κάθε χρόνο να χρησιμοποιεί αντιβιοτικά, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Τζένη Κραμαστινού, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, που εορτάζεται την 18η Νοεμβρίου.

Ο προβληματισμός των ειδικών εστιάζεται στην αύξηση της χωρίς ιατρικής συνταγής λήψης αντιβιοτικών (από 10% το 2007 σε 15,6% το 2013), της ύπαρξης αντιβιοτικών στο σπίτι για ώρα ανάγκης (36% το 2013), ενώ ενθαρρυντικά στοιχεία είναι η αύξηση του ποσοστού που δηλώνει ότι, αν τους επόμενους μήνες παρουσιάσει κρυολόγημα ή γρίπη, δε θα πάρει αντιβιοτικά (από 20% το 2009 σε 45% το 2013), καθώς και το ποσοστό 88% που δηλώνει ότι στο προηγούμενο επεισόδιο κοινού κρυολογήματος δεν πήρε αντιβιοτικά.

Η διάσωση των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας, επεσήμαναν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα αντιβιοτικά συνεχώς μειώνονται ενώ τα μικρόβια αναπτύσσουν μηχανισμούς αντοχής και αυτό αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, έθεσε μια άλλη διάσταση του θέματος εκτός από την ποσοτική, αυτή της ανορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών κατά την ενδονοσοκομειακή κατανάλωση, καθώς όπως είπε η εξωνοσοκομειακή χρήση τείνει να ελεγχθεί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στα νοσοκομεία παρατηρείται μεγάλη έκταση διασποράς μικροβίων εξαιτίας της ανθεκτικότητας τους στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα η θνητότητα να κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στη λήψη νομοθετικών μέτρων ώστε, όπως είπε η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, το πρόβλημα να ρυθμιστεί, μάλιστα ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων θα αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης διοικητών και γιατρών.

Σήμερα, τόνισε η κ. Μακρή, υπάρχει η πολιτική βούληση για τη λήψη μέτρων καθώς έως τώρα οι δράσεις δεν ήταν στοχευμένες.

Πάντως οι επιστήμονες προτείνουν απαγόρευση της χορήγησης αντιβιοτικών χωρίς συνταγή και εφαρμογή γρήγορων τεστ στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, καθώς στοιχεία από το Αττικό Νοσοκομείο δείχνουν σημαντική μείωση στη χρήση αντιβιοτικών όπου αυτά εφαρμόστηκαν.

Στη συνέντευξη Τύπου προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Υγείας, Tonio Borg, ο οποίος εστίασε στην απειλή για τη δημόσια υγεία από την ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιοτικών, καθώς τα μικρόβια αποκτούν ανθεκτικότητα. «Όλοι είμαστε υπεύθυνοι, αυτό είναι το μότο για να παλέψουμε τις ασθένειες που προκαλούνται από την υπερκατανάλωση μικροβίων» σημείωσαν οι επιστήμονες.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιεί δράσεις με σκοπό την ενημέρωση όλων όσων εμπλέκονται στη χρήση των αντιβιοτικών, συνταγογραφούντων και καταναλωτών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *