Η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

299C7DEC4F6AEDCA2DA526AE3A9B18EB.jpg

  Ένα αρκετά συχνό πλην όμως φυσιολογικό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί σε μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της είναι η δυσκοιλιότητα.

Μετά τον τρίτο με τέταρτο μήνα, οπότε και αρχίζει σιγά σιγά και μεγαλώνει ο χώρος που καταλαμβάνει το έμβρυο, μεγαλώνει ο σάκος και πιέζεται μηχανικά το έντερο, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα μία ήπια συνήθως δυσκοιλιότητα. Για το λόγο αυτό η σύσταση προς τις έγκυες είναι αρχικά αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών.

Πρόκειται για το σκληρό βρώσιμο μέρος των φυτικών τροφών, το οποίο δεν έχει θερμίδες, δεν χωνεύεται και περνά ανέπαφο από όλο το πεπτικό σύστημα καταλήγοντας στο παχύ έντερο. Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε διαλυτές και σε αδιάλυτες.

Καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών είναι τα δημητριακά (κυρίως η βρώμη και το κριθάρι), τα φρέσκα και τα αποξηραμένα φρούτα (γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, σταφύλια, σταφίδες), τα λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, αγκινάρες, κρεμμύδια, κολοκύθια, καλαμπόκι, ντομάτες, αρακάς, φασολάκια, μπρόκολο) και τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια).

Πλούσιες πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών είναι τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης (δημητριακά που περιέχουν πίτουρο, ψωμιά ολικής αλέσεως και πολύσπορα). Η ημερήσια ποσότητα που συνιστούν οι περισσότεροι διατροφολόγοι για έναν υγιή οργανισμό είναι τα 25-30 γραμμάρια ημερησίως. Σε άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας, η ποσότητα μπορεί να αυξηθεί αλλά πάντοτε σταδιακά.

Για να ενισχύσουμε την ημερήσια πρόσληψη σε φυτικές ίνες μπορούμε να:

-Τρώμε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Τουλάχιστον μια σαλάτα στο γεύμα μας και 2-3 φρούτα ημερησίως.

-Εάν δεν θέλετε να φάτε τα φρούτα ολόκληρα προτιμήστε να τα χτυπήσετε στο μπλέντερ αντί να τα στύψετε.

-Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα μπολ δημητριακά ολικής αλέσεως.

-Προσθέστε λίγα φρέσκα φρούτα στο μπολ με τα δημητριακά σας και έχετε ακόμη 1-2 γρ. φυτικών ινών.

-Καταναλώνετε μόνο προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά).

-Προσθέστε όσπρια σε σαλάτες, σούπες και μαγειρευτά.
-Προσθέστε δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σταφίδες στα κέικ, στο ψωμί ακόμη και στο μαγειρευτό φαγητό.

Αντικαταστήστε το 1/3 της ποσότητας του αλευριού με αλεύρι ολικής.

-Για σνακ μεταξύ των γευμάτων προτιμήστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά ή ξηρούς καρπούς.

Τέλος η συστηματική και αυξημένη κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει, όπως επίσης και η καθημερινή φυσική δραστηριότητα όπως το περπάτημα, με βάση βέβαια πάντα τις αντοχές και τα όρια που έχει θέσει στην έγκυο ο γιατρός της.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *