H διατροφική συμπεριφορά επηρεάζεται από μη συνειδητές νευρικές διεργασίες

Ζήσης Ψάλλας

Ο έλεγχος της πρόσληψης τροφής μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολος από όσο νομίζετε. Επιστήμονες του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα έδειξαν ότι οι οπτικές ενδείξεις τροφής μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική σας συμπεριφορά ακόμα και όταν δεν τις γνωρίζετε. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE.

Η παχυσαρκία είναι μια από τις κύριες παθολογικές καταστάσεις που αποτελούν ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και είναι γνωστό ότι σχετίζεται με έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκινογένεση.

Οι προσεγγίσεις για τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς χρησιμοποιούνται ευρέως σε μια προσπάθεια ελέγχου της παχυσαρκίας, αλλά περίπου οι μισοί από αυτούς που λαμβάνουν καθοδήγηση επιστρέφουν στο αρχικό τους βάρος μέσα σε πέντε χρόνια.

Για να εξηγηθεί η περιορισμένη αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας καθοδήγησης, μια υπόθεση προτείνει ότι όχι μόνο οι συνειδητές νευρικές διεργασίες, τις οποίες στοχεύει η διατροφική καθοδήγηση, αλλά και οι ασυνείδητες νευρικές διεργασίες παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της διατροφικής συμπεριφοράς. Ωστόσο, δεν υπήρχαν μελέτες που να εξέταζαν άμεσα την εγκυρότητα αυτής της υπόθεσης στο επίπεδο της νευρικής δραστηριότητας.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Takahiro Yoshikawa από το Graduate School of Medicine του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα αποκάλυψε ότι στην κάτω μετωπιαία έλικα, μια περιοχή του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου που ελέγχει τη διατροφική συμπεριφορά, η νευρική δραστηριότητα διαφέρει ως απόκριση σε οπτικά ερεθίσματα τροφίμων ή εικόνες τροφίμων, ανάλογα με το αν αυτές οι εικόνες παρουσιάζονται συνειδητά ή ασυνείδητα.

Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των συμμετεχόντων στη μελέτη, η ομάδα διαπίστωσε ότι αυτή η διαφορά σχετιζόταν με τις βαθμολογίες τους στις διατροφικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής διατροφής και του γνωστικού περιορισμού της πρόσληψης τροφής. Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διατροφική συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει κατανοητή χωρίς να ληφθούν υπόψη τόσο οι ασυνείδητες όσο και οι συνειδητές νευρικές διεργασίες.

«Εάν μπορούμε να μάθουμε περισσότερα σε μελλοντική έρευνα για το πώς η διατροφική συμπεριφορά ελέγχεται από ασυνείδητες νευρικές διεργασίες, μπορούμε να συνδυάσουμε αυτή την κατανόηση με την τρέχουσα γνώση μας για τις συνειδητές νευρικές διεργασίες για να αναπτύξουμε πιθανώς πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς», δήλωσε ο καθηγητής Yoshikawa.

Διαβάστε ακόμη...