Η διατροφική αντιμετώπιση της υπέρτασης

 
Η υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία η πίεση στις αρτηρίες είναι αυξημένη. Αυτή η αύξηση της πίεσης κάνει την καρδιά να εργάζεται πιο εντατικά από το φυσιολογικό για να κυκλοφορεί το αίμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων.


Αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό, έμφραγμα του μυοκαρδίου, ανευρύσματα αρτηριών κ.λπ.

Οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής μπορούν να βελτιώσουν τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και κατ’ επέκταση να μειώσουν τους κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί, ότι συχνά είναι απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Η απώλεια βάρους, ο περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ, η σημαντική μείωση του αλατιού στην διατροφή, ο περιορισμός στην κατανάλωση καφέ, το κόψιμο του καπνίσματος και φυσικά η σωματική άσκηση είναι μια καλή αρχή για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα τροφίμων που επιτρέπεται να καταναλώνουν οι υπερτασικοί, χωρίς φυσικά να προσθέσουν αλάτι…

– Φρέσκα φρούτα

– Φρέσκα λαχανικά

– Γάλα με χαμηλά λιπαρά

– Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

– Γλυκοπατάτες

– Ρύζι

– Μακαρόνια

– Κοτόπουλο

– Γαλοπούλα

– Ψάρια

– Ελαιόλαδο

– Μη αλατισμένοι ξηροί καρποί

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *