Μάλιστα οι αλλαγές που μπορούν να επέρχονται στη γεύση και στην όσφρηση μπορούν να κάνουν ακόμα πιο έντονη την προτίμηση για συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων και πιθανά να οδηγούν στην περιορισμένη κατανάλωση άλλων.
Η ανάπτυξη έντονων επιθυμιών και απεχθειών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνεται πλέον ανησυχητική όταν οδηγεί στην υπέρμετρη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες και φτωχών σε βιταμίνες και μέταλλα και στον παράλληλο αποκλεισμό τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.
Ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων όπως των φρούτων ή των λαχανικών ή ακόμα και των γαλακτοκομικών θα μπορούσε να θέσει κινδύνους στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και στην υγεία της μητέρας.
Οι διατροφικοί αποκλεισμοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών και άρα στην εμφάνιση ποικίλων προβλημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η νόσος του νευρικού σωλήνα των νεογνών η οποία οφείλεται σε έλλειψη φυλλικού οξέος κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Η έγκυος θα μπορούσε να επιλέγει από κάθε ομάδα τροφίμων τα τρόφιμα εκείνα που της είναι περισσότερο αρεστά ώστε να διασφαλίζει την ποικιλία σε συνδυασμό με επαρκή πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, χωρίς να αποκλείει κάποιες ομάδες τροφίμων.
Ας μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι μητέρες επιλέγουν τη διατροφή όχι μόνο για τις ίδιες αλλά και για τα έμβρυά τους, καθιστώντας την εγκυμοσύνη μια περίοδο που η μητέρα μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο για τη διατροφή του παιδιού της.
Ας την εκμεταλλευτούν λοιπόν παρέχοντας στο έμβρυό τους τα καλύτερα εφόδια για το μέλλον…
Πηγή: neadiatrofis.gr