Η διατροφή δρα θετικά στην καταπολέμηση του άγχους

 
Οι ρυθμοί ζωής πλέον έχουν γίνει πολύ γρήγοροι. Συνεχώς ο καθένας από μας «τρέχει» για προλάβει κάτι, είτε αυτό είναι ένα λεωφορείο, είτε μια διορία, είτε η προθεσμία λήξης ενός δανείου. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και την αβεβαιότητα για το μέλλον, με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα μας, τότε όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το άγχος κατέχει κυρίαρχη θέση στη ζωή μας.


Πέρα από τις τεχνικές των ψυχολόγων και τις προσωπικές διεξόδους, που έχει αναπτύξει ο καθένας μας για τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της διάθεσής του, υπάρχει και ένα ακόμα όπλο στα χέρια μας: η διατροφή!

Υπάρχουν τρόφιμα και ομάδες τροφίμων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων άγχους στην καθημερινότητά και στη βελτίωση της διάθεσής.

Διαβάστε ποιες είναι οι τροφές-«αντίδοτα» στο άγχος και στην κακή διάθεση…

Άλιπη πρωτεΐνη (π.χ. κοτόπουλο, άπαχα γαλακτοκομικά κ.α):
Συμβάλει στη παραγωγή ντοπαμίνης και νοραδρεναλίνης από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Οι δύο αυτές ουσίες είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της εγρήγορσης και του καλύτερου ελέγχου των αντιδράσεων του οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το άγχος και περιορίζονται οι ακραίες αντιδράσεις

Επίσης είναι τροφές που περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα, είναι πλούσιες σε ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο και το σελήνιο, εξασφαλίζοντας έτσι γερά νεύρα και υγιές μυϊκό σύστημα.

Πατάτες, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, ακτινίδια, ανανάς και μπανάνες είναι τροφές που συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης, νευροδιαβιβαστή υπεύθυνου για το αίσθημα της ηρεμίας στον οργανισμό.

Λιπαρά ψάρια (π.χ. σκουμπρί, σαρδέλα, σολομός): Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους. Έρευνα στη Φιλανδία απέδειξε πως όποιος καταναλώνει ψάρι έχει 31% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει κατάθλιψη.

Φρούτα και λαχανικά:
Πολύ καλές πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών, βοηθούν στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται στον οργανισμό λόγω στρες. Πολλά από αυτά μάλιστα (π.χ. μπανάνα) είναι πλούσια σε μαγνήσιο που βοηθά στη χαλάρωση των μυών.

Σοκολάτα: Ένα και μόνο ένα σοκολατάκι είναι ικανό να σου χαρίσει ευφορία. Σύμφωνα με έρευνες η σοκολάτα περιέχει παρόμοιες ουσίες με τις αμφεταμίνες καθώς και ακόμα 380 χημικές ουσίες που επιδρούν σε συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την αλλαγή της κακής διάθεσης.

Ξηροί καρποί: Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα (π.χ. μαγνήσιο), που έχουν την ικανότητα να χαλαρώνουν τους μύες, να προλαμβάνουν τις αρρυθμίες και να διευκολύνουν τον ύπνο.

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Ιδανικό σνακ σε περίπτωση που αισθανόμαστε κουρασμένοι και εκνευρισμένοι. Σε αυτή την περίπτωση τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πιθανότατα έχουν πέσει. Οι υδατάνθρακες από τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης απορροφούνται αργά από το γαστρεντερικό σωλήνα, παρέχοντας στον οργανισμό ενέργεια σε αργό ρυθμό, ώστε να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Νερό: Χαμηλά επίπεδα υγρών στον οργανισμό μας μπορεί να οδηγήσουν σε εκνευρισμό, κούραση και έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης. Επομένως πίνοντας επαρκή ποσότητα νερού αποφεύγουμε τις δυσάρεστες αυτές συνέπειες μιας ήπιας αφυδάτωσης.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο αλκοόλ. Το αλκοόλ δίνει την αίσθηση χαλάρωσης, αλλά υπερβολή στην κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση και σε μεγαλύτερα προβλήματα.

Τέλος, τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη αλλά και προϊόντα από λευκό αλεύρι (π.χ. λευκό ψωμί, μακαρόνια) μπορεί να οδηγήσουν σε υπερδιέγερση εξαιτίας της απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα.

Κλείνοντας θα πρέπει να τονιστεί ότι τα παραπάνω τρόφιμα είναι ένα συμπληρωματικό όπλο για τη βελτίωση της διάθεσης και την αντιμετώπιση του άγχους. Δεν θα πρέπει το φαγητό να αποτελεί καταφύγιο και να είναι ένας τρόπος για να ξεφεύγει κάποιος από την πραγματικότητα σε κάθε ψυχολογική μετάπτωση.

Γιατί τότε παρατηρούνται περιστατικά υπερφαγίας που μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες ανεπιθύμητες συνέπειες. Άλλωστε η διατροφή μας πρέπει να διακατέχεται από μέτρο.

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *