Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει το άγχος

 
Οι καπνιστές που καταφέρνουν να κόψουν το τσιγάρο, νιώθουν στη συνέχεια λιγότερο άγχος στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να καταρρίψει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως το κάπνισμα γενικά ανακουφίζει από το στρες και ότι αν το κόψει κανείς, μετά θα είναι πιο αγχωμένος.


Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέμπριτζ, της Οξφόρδης, του King’s College του Λονδίνου και άλλων, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «The British Journal of Psychiatry», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν περίπου 500 καπνιστές που παρακολουθούσαν προγράμματα διακοπής του καπνίσματος σε κλινικές της Βρετανίας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα άγχους στους 68 ανθρώπους που είχαν καταφέρει να κόψουν το τσιγάρο μετά από έξι μήνες προσπαθειών.

Μάλιστα η μείωση του άγχους μετά τη διακοπή του καπνίσματος ήταν ακόμα μεγαλύτερη μεταξύ όσων είχαν εξαρχής αγχώδεις και άλλες ψυχολογικές διαταραχές, σε σχέση με όσους κάπνιζαν απλώς από ευχαρίστηση.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι Βρετανοί ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη τους πρέπει να καθησυχάσει όσους καπνιστές φοβούνται πως αν το κόψουν, θα αισθάνονται μεγαλύτερο άγχος στη ζωή τους.

Αντίθετα, οι επιστήμονες επισήμαναν πως μια τυχόν αποτυχημένη απόπειρα κοψίματος του τσιγάρου φαίνεται να αυξάνει σε μέτριο βαθμό το επίπεδο του άγχους του καπνιστή. Αυτό ισχύει κυρίως για όσους εκ των προτέρων είχαν αυξημένο άγχος.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι καπνίζουν κατά κύριο λόγο για να βρουν ένα ψυχολογικό στήριγμα στο άγχος που τους κατακλύζει, είναι αυτοί που συνήθως αναζητούν να ανάψουν ένα τσιγάρο μόλις ξυπνούν το πρωί. Όταν όμως το κόβουν, τελικά νιώθουν λιγότερο αγχωμένοι, σύμφωνα με την έρευνα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *