Αυτό που θα πρέπει να προσέχει ένας διαβητικός είναι οι ποσότητες που πρέπει να καταναλώνει σε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, η ποσότητα των γλυκών και τα οργανωμένα γεύματα. Τίποτα δεν είναι απαραίτητα κακό ή απαγορευμένο αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται σωστά.
Βασικές οδηγίες για μια διαβητική δίαιτα
– Τα τακτικά γεύματα: Βασικό είναι να υπάρχουν 3 γεύματα την ημέρα, πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και 2 ενδιάμεσα σνακ.
– Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες: Τέτοια είναι τα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, όσπρια, ζυμαρικά ολικής άλεσης.
– Να αποφεύγετε το λίπος.
– Να γίνεται μικρή κατανάλωση αλκοόλ.
– Να αποφεύγεται η ζάχαρη και τα γλυκά σε μεγάλες ποσότητες.
– Να ελέγχετε τα κιλά σας.
Τι να επιλέξει ο διαβητικός για τη δίαιτά του
Κρέας: Γενική αρχή είναι το άπαχο κρέας ή τα άπαχα κομμάτια κρέατος. Το κόκκινο κρέας μπορεί να καταναλώνεται μια φορά την εβδομάδα ή και πιο αραιά.
Πουλερικά μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας 2 φορές την εβδομάδα. Καλύτερη θεωρείται η γαλοπούλα και το κοτόπουλο χωρίς την πέτσα. Στο χοιρινό προτιμήστε το ψαρονέφρι.
Πολύ λιπαρά κρέατα όπως το αρνί και το κατσίκι καλό είναι να αποφεύγονται ή να τα τρώτε πολύ αραιά. Μπορείτε επίσης να τρώτε 3 αυγά την εβδομάδα.
Ψάρια – θαλασσινά: Μπορούν να υπάρχουν στο διαιτολόγιό σας 2 φορές την εβδομάδα.
Όσπρια: Δύο φορές την εβδομάδα. Καλύτερη επιλογή είναι οι φακές και ακολουθούν τα ρεβίθια και τα φασόλια με τελευταία τη φάβα. Τα όσπρια έχουν πολύ άμυλο οπότε χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα.
Λαχανικά: Καθημερινά. Η ποσότητα ποικίλει από το αν είναι ωμά η βρασμένα. Στα ωμά η ποσότητα αυξάνεται μέχρι και 6 φλιτζάνια.
Προτιμάτε μαρούλι, κολοκυθάκια, αγγούρια, ραπανάκια, ραδίκια, μανιτάρια, κρεμμύδι, σκόρδο, λεμόνι.
Προσοχή στις ντομάτες, τις μπάμιες, τις μελιτζάνες, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το καρότο. Τα φρέσκα φασολάκια όπως και ο αρακάς θεωρούνται πλήρης τροφή κι όχι λαχανικό.
Φρούτα: Καθημερινά ένας διαβητικός μπορεί να φάει έως και 3 φρούτα.
Προσοχή χρειάζονται το καρπούζι, τα σταφύλια, η μπανάνα, το πεπόνι, τα δαμάσκηνα, οι βανίλιες, τα κορόμηλα καθώς περιέχουν περισσότερα φυσικά σάκχαρα. Επίσης προσοχή στους χυμούς ιδιαίτερα αν είναι τυποποιημένοι και έχουν προσθήκη ζάχαρης.
Τυριά – Γαλακτοκομικά: Δύο ποτήρια γάλα ή γιαούρτι άπαχα την ημέρα όπως και μικρές ποσότητες άπαχων τυριών. Προτιμάτε το ανθότυρο, το κατίκι, μυζήθρα, αποφύγετε τα πλούσια σε λιπαρά κίτρινα τυριά.
Γλυκά: Μια φορά την εβδομάδα αν διατηρείτε ρυθμισμένο το σάκχαρό σας. Τα γλυκά που θα επιλέξετε να είναι φτιαγμένα με υποκατάστατα ζάχαρης και ελαιόλαδο αντί βουτύρου. Προσοχή επίσης στο μέλι.
Δημητριακά: Καθημερινά 3 φέτες ψωμί ολικής άλεσης και αντίστοιχα ζυμαρικά.
Νερό: Στη διαβητική δίαιτα θα πρέπει να υπάρχουν 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
Αλκοόλ: Προτιμήστε το μαζί με το φαγητό και κυρίως κρασί. Απαγορευτικό είναι το ούζο καθώς περιέχει ζάχαρη.
Όπως θα παρατηρήσατε η δίαιτα του διαβητικού δεν απέχει πολύ από τους κανόνες της σωστής μεσογειακής διατροφής. Βασικό είναι επίσης να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο και όχι άλλα λίπη.
Αυτές είναι κάποιες βασικές οδηγίες για μια διατροφή κατάλληλη για τους ανθρώπους με διαβήτη. Για εξειδικευμένο διατροφικό πλάνο βασισμένο στις δικές σας ιδιαιτερότητες και ανάγκες θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.
Πηγή: healthpress.gr