Η δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα στέρησης και κατάθλιψη

 
Η κατανάλωση λιπαρών τροφών και τροφίμων με ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, οδηγώντας κάποιον που κάνει δίαιτα να αισθάνεται σαν να έχει στερητικό σύνδρομο.


Τα ευρήματα προέρχονται από νέα έρευνα σε ποντικούς που δημοσιεύτηκε από την Dr. Stephanie Fulton, από το CRCHUM και το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, στο περιοδικό «International Journal of Obesity».

Η Fulton εξήγησε ότι το πείραμα έγινε σε ποντικούς, των οποίων ο εγκέφαλος είναι με πολλούς τρόπους συγκρίσιμος με του ανθρώπου και ανακάλυψε ότι η νευροχημεία των ζώων που είχαν καταναλώσει υψηλά λιπαρά και ζάχαρη στη διατροφή τους ήταν διαφορετική από αυτά που ακολούθησαν υγιεινή διατροφή.

Πρόσθεσε ότι οι χημικές ουσίες που άλλαξαν από τη δίαιτα σχετίζονται με την κατάθλιψη. Μια αλλαγή της διατροφής τότε προκαλεί συμπτώματα στέρησης και μεγαλύτερη ευαισθησία σε στρεσογόνες καταστάσεις, οδηγώντας σε φαύλο κύκλο φτωχής διατροφής.

Σε διάστημα 6 εβδομάδων η ομάδα ειδικών έδωσε σε μια ομάδα ποντικών διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, ενώ η δεύτερη ομάδα ακολούθησε διατροφή υψηλή σε λιπαρά έτσι ώστε να μπορέσουν να αναλύσουν οι ερευνητές πώς επηρέαζαν τη συμπεριφορά των ποντικών οι διάφορες τροφές.

Ποσοστό 11% των θερμίδων στην ομάδα χαμηλών λιπαρών αποτελούνταν από λιπαρά και 58% στην ομάδα υψηλών λιπαρών. Αυτό οδήγησε την ομάδα υψηλών λιπαρών σε αύξηση 11% της περιμέτρου μέσης αλλά δεν θεωρούνταν ακόμα παχύσαρκη.

Η Fulton στη συνέχεια εξέτασε τη σχέση μεταξύ της επιβράβευσης του ποντικού με τροφή και το συμπεριφορικό και συναισθηματικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας ποικιλία μεθόδων που έχουν αποδειχτεί επιστημονικά.

Ο εγκέφαλος των ζώων αναλύθηκε έτσι ώστε οι ειδικοί να μπορούν να παρακολουθούν τυχόν αλλαγές.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ομάδα με τα υψηλά λιπαρά έδειξε σημάδια άγχους, για παράδειγμα προσπάθησε να αποφύγει περιοχές που ήταν ανοιχτές. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι εμπειρίες των ζώων άλλαξαν τον εγκέφαλό τους σωματικά.

Η ντοπαμίνη ήταν μια από τις ουσίες στον εγκέφαλο που παρατηρήθηκε. Επιτρέπει την ανταμοιβή με καλά αισθήματα, που με τη σειρά τους κινητοποιούν τους ανθρώπους να αποκτήσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές

Η ντοπαμίνη είναι χημική ουσία που δρα το ίδιο σε ανθρώπους όπως και σε ποντικούς και άλλα ζώα. Η CREB είναι ουσία που ρυθμίζει την ενεργοποίηση γονιδίων που παίζουν ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου του ανθρώπου περιλαμβανομένων αυτών που προκαλούν την παραγωγή ντοπαμίνης. Συμβάλλει επίσης στη δημιουργία αναμνήσεων.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η CREB ενεργοποιείται πολύ περισσότερο στον εγκέφαλο των ποντικών της υψηλότερης σε λιπαρά διατροφής και αυτοί οι ποντικοί έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα κορτικοστερόνης, ορμόνης που συνδέεται με το στρες. Αυτό εξηγεί και την κατάθλιψη και τον κύκλο αρνητικής συμπεριφοράς. Πρόσθεσε ότι είναι ενδιαφέρον πως οι αλλαγές συμβαίνουν πριν την παχυσαρκία.

Τα ευρήματα αποτελούν πρόκληση για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ της διατροφής του σώματος και του πνεύματος. Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα μπορέσουμε να στηρίξουμε ανθρώπους ψυχολογικά καθώς προσπαθούν να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες ανεξάρτητα από το τρέχον υπερβάλλον λίπος.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *