H DEMO ABEE στο τομέα της νεφρολογίας

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια είναι η κατάσταση, στην οποία οι νεφροί σταματούν ξαφνικά να λειτουργούν, με αποτέλεσμα τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες να συσσωρεύονται στο σώμα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα. Αντιθέτως, στη χρόνια ανεπάρκεια, οι νεφρώνες, τα μικροσκοπικά φίλτρα δηλαδή που περιέχει το κάθε νεφρό, αρχίζουν να καταστρέφονται και από ένα σημείο και μετά ανεπαρκούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιτελέσουν σωστά τον ρόλο τους.

Τα συμπτώματα της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας: μικρή ή καθόλου παραγωγή ούρων, οίδημα που εντοπίζεται κυρίως στα κάτω άκρα, ανορεξία, ανησυχία,  άγχος, σύγχυση, υπνηλία, δύσπνοια και πόνος στον θώρακα.

Τα συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας: Στα πρώτα στάδια της νόσου, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν από λίγους μήνες έως 30 χρόνια, οι περισσότεροι ασθενείς δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Αυτό ονομάζεται «σιωπηλή» φάση της νόσου.  Όσο, όμως, η νόσος γίνεται πιο σοβαρή, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι: μειωμένη παραγωγή ούρων, οίδημα κάτω άκρων, κούραση, υπνηλία, καταβολή, ναυτία ή και έμετοι, ανορεξία, κεφαλαλγία και προβλήματα ύπνου, απώλεια βάρους και σύγχυση. 

Τι θα συμβεί, αν η νόσος επιδεινωθεί; Από ένα σημείο και μετά, οι νεφροί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του οργανισμού και αυτό επηρεάζει όλο τον οργανισμό. Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για τη ζωή του ασθενούς. Όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει τόσο σοβαρή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι επιλογές που έχει είναι:

  • Η αιμοκάθαρση. Είναι μία διαδικασία, όπου κάθε δεύτερη μέρα ένα μηχάνημα φιλτράρει και καθαρίζει τον οργανισμό από τα απόβλητα που δεν μπορούν να απομακρύνουν τα νεφρά σας. Αυτό δεν αποτελεί θεραπεία, αλλά πρακτικά υποκαθιστά τη λειτουργία των νεφρών.
  • Η μεταμόσχευση του νεφρού. Είναι η καλύτερη επιλογή. Το πρόβλημα είναι ο χρόνος εύρεσης μοσχεύματος που συνήθως είναι μεγάλος. 

Η DEMO ΑΒΕΕ ξεκίνησε να παράγει τα πρώτα της προϊόντα για αιμοκάθαρση το 1996 μέσω μιας πλήρους σειράς αιμοδιαλυτών. Το 1997 η εταιρεία ξεκίνησε τη διανομή κορυφαίων ιατροτεχνολογικών προιόντων αιμοδιάλυσης. Αυτά περιελάμβαναν μεταξύ άλλων, συσκευές αιμοδιάλυσης, φίλτρα αιμοδιάλυσης, βελόνες αγγειακής προσπέλασης, καθετήρες, αιμοστατικούς επιδέσμους και γραμμές αίματος. Κατά τη διάρκεια του 2005, η εταιρεία  ξεκίνησε την παραγωγή τριών διαλυμάτων αιμοδιαδιήθησης. Από 2010 προωθεί παράγοντα ερυθροποίησησης και τα τελευταία  χρόνια  σκευάσματα  για την αντιμετώπιση του δευτεροπαθούς υπερθυροειδισμού  και φωσφοροδεμευτικό. Τα παραπάνω καθιστούν  την DEMO ΑΒΕΕ έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στον τομέα της νεφρολογίας στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη...