Η χρόνια αϋπνία μπορεί να επιφέρει πρόωρο θάνατο

59A71011DC23363D73197DBC210ED42B.jpg

  Η αϋπνία, που επιμένει, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία, τα οποία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μακροχρόνιας μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας και η οποία διήρκησε σχεδόν 40 χρόνια (ξεκίνησε το 1972), εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν από αϋπνία για τουλάχιστον έξι χρόνια, αντιμετωπίζουν 58% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους πρόωρα. Ο λόγος είναι ότι η επίμονη αϋπνία αυξάνει τα επίπεδα μίας ουσίας στο αίμα, που λέγεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Η ουσία αυτή αποτελεί δείκτη φλεγμονής στο σώμα και συνδέεται με την εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως είναι οι καρδιαγγειακές και πνευμονικές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος, η άνοια και η κατάθλιψη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αϋπνία αποτελεί ένα σύνηθες ιατρικό πρόβλημα, που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Ως χρόνια αϋπνία ορίζονται οι διαταραχές ύπνου που συμβαίνουν τουλάχιστον 3 βραδιές την εβδομάδα και διαρκούν τουλάχιστον 3 μήνες. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας αργούν να αποκοιμηθούν το βράδυ, ξυπνάνε κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να μπορούν να αποκοιμηθούν ξανά ή ξυπνάνε πολύ νωρίς το πρωί.

Στη μελέτη αναλύθηκαν οι συνήθειες ύπνου 1.409 ενηλίκων εθελοντών. Ο δρ Sairam Parthasarathy, επικεφαλής της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, ξεκαθάρισε ότι η αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου είναι ανεξάρτητη από τη λήψη υπνωτικών χαπιών, την ηλικία, το φύλο ή άλλους παράγοντες.

Τα ευρήματα της πολυετούς αυτής μελέτης δημοσιεύθηκαν στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «American Journal of Medicine».

Πηγή: Vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *