Η χρήση στατινών στους ασθενείς με εγκεφαλικό

767D9162C49E2E6CCFC94032F8EEC133.jpg

  Οι ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό και σταματούν τη χρήση στατινών, διατρέχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν, συγκριτικά με αυτούς που συνεχίζουν να λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά κατά της χοληστερίνης.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ προειδοποιούν τους γιατρούς να είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί» προτού πάρουν την απόφαση να κόψουν τις στατίνες σε ασθενείς που έχουν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι στατίνες είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, που προκαλούνται από θρόμβους στο αίμα, ωστόσο μια ομάδα ερευνητών από την Καλιφόρνια υποστηρίζει, ότι οι στατίνες είναι ευεργετικές και για εκείνους που έχουν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, οι ερευνητές βρήκαν ότι το 58% των ασθενών που λάμβαναν στατίνες, αλλά η χορήγησή τους σταμάτησε ενώ νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο, πέθαναν μέσα σε ένα μήνα από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιπλέον, το αντίστοιχο ποσοστό εκείνων που συνέχισαν τη λήψη στατινών ήταν 19%.

Η έρευνα βασίστηκε στα δεδομένα 3.5000 ασθενών, οι οποίοι εισήχθησαν σε κάποιο από 20 νοσοκομεία στην Αμερική με αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το ένα τρίτο των ασθενών σταμάτησε να λαμβάνει στατίνες, ενώ νοσηλευόταν ακόμη στο νοσοκομείο.

Οι στατίνες «αραιώνουν» το αίμα και γι’ αυτό οι γιατροί πίστευαν ότι το γεγονός αυτό θα επιδείνωνε την κατάσταση ενός ασθενούς με εγκεφαλικό. Ωστόσο –σημειώνει το δημοσίευμα- οι στατίνες είναι γνωστό ακόμη, ότι προστατεύουν έναντι των φλεγμονών, βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί να δρουν προστατευτικά έναντι περαιτέρω βλαβών στον εγκέφαλο.

«Η χρήση των στατινών σχετίζεται με βελτιωμένα αποτελέσματα μετά από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και η διακοπή της χρήσης τους με χειρότερα αποτελέσματα μετά από περιστατικό ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Alexander Flint και συνέχισε: «Η συγκεκριμένη συσχέτιση μεταξύ της διακοπής και της χρήσης στατινών και της επιδείνωσης των αποτελεσμάτων αξίζει περαιτέρω προσεκτικής εξέτασης, ως προς τη σχέση κινδύνου-οφέλους από τη διακοπή της θεραπείας με στατίνες σε περιστατικά οξείας ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας».

Ένα συνοδευτικό άρθρο στο περιοδικό Journal of the American Medical Association Neurology αναφέρει ότι η μελέτη αυτή «παρέχει αδιάσειστα στοιχεία, ότι η θεραπεία με στατίνες μετά από οξύ αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ασφαλής και βελτιώνει τα αποτελέσματα στους ασθενείς, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».

Οι Dr Marco Gonzalez-Castellon και Dr Randolph Marshall από το Columbia University Medical Center στη Νέα Υόρκη σχολίασαν το εξής: «Μπορεί να υπάρχουν ακόμη ορισμένα είδη εγκεφαλικού, όπου οι στατίνες μπορεί να είναι επιβλαβείς, αλλά προς το παρόν η μελέτη αυτή παρέχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τη συνέχιση της θεραπείας με στατίνες για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την αρχική εκδήλωση ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Ωστόσο, απαιτείται να γίνουν περαιτέρω μελέτες γύρω από το σημαντικό αυτό ζήτημα».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *