Η χρήση προφυλακτικού απέκτησε και Διεθνή Ημέρα

condoms-006.medium.jpg

Το ερχόμενο Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, είναι ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Κι αυτό γιατί με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού προγραμματίζονται δράσεις από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και τα Κέντρα Πρόληψης «Checkpoint».

Σύμφωνα με έρευνες, επισημαίνει η «Θετική Φωνή», «πάνω από το 50% των Ελλήνων που δηλώνουν ότι είχαν περιστασιακές ερωτικές σχέσεις σε διάρκεια ενός έτους δε χρησιμοποιούσαν συστηματικά προφυλακτικό». Το αποτέλεσμα αυτό καταδεικνύει ότι η συνεπής χρήση του προφυλακτικού αποτελεί ακόμα και σήμερα ζητούμενο για σημαντική μερίδα του πληθυσμού.

Η πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων (ΣΜΝ) αποτελεί βασική συνιστώσα της αγωγής υγείας, αναφέρει η «Θετική Φωνή» και προσθέτει, ότι παρά την εισαγωγή νέων θεραπευτικών μεθόδων και τις εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού «διαπιστώνονται συχνά επιδημιολογικές εξάρσεις ορισμένων ΣΜΝ, ενώ νέα νοσήματα προστίθενται στον κατάλογο τους».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Στην Αθήνα, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, από τις 12:00 το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα, επίκεντρο των εκδηλώσεων γίνεται ένας από τους πιο γνωστούς δρόμους του κέντρου, η οδός Πιττάκη στο Μοναστηράκι. Στόχος η ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης με δωρεάν διανομή προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού, παροχή δυνατότητας δωρεάν εξέτασης για HIV με τη μέθοδο «rapid test», μουσική, δημιουργία γκράφιτι και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της δομής «Ath Checkpoint». Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων.

Στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και 12 οργανώσεις και υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, προγραμματίζεται τριήμερο εκδηλώσεων (έχει μεταδοθεί αναλυτικό ρεπορτάζ για τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη).

Ο κύκλος των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού, ολοκληρώνεται το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου με την υλοποίηση δράσεων δωρεάν διανομής προφυλακτικών και ενημερωτικών φυλλαδίων για την πρόληψη και τη σωστή χρήση προφυλακτικού σε 15 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα, στα Ιωάννινα, στο Ηράκλειο, στην Τρίπολη, στη Ρόδο, στη Χαλκίδα, στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στην Κοζάνη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα, στη Νάουσα, στη Σύρο, στα Γρεβενά και στην Κατερίνη.

Η «Θετική Φωνή» προάγοντας το μήνυμα της χρήσης προφυλακτικού ως του ασφαλέστερου μέσου πρόληψης κατά των ΣΜΝ, έχει μοιράσει την τελευταία τριετία περισσότερα από 2.200.000 προφυλακτικά σε όλη την Ελλάδα, στοχεύοντας τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε ευάλωτες στα ΣΜΝ κοινωνικές ομάδες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *