Η χοληστερίνη «τροφοδοτεί» τον καρκίνο του μαστού

1B6239421AE236E4640DB19BA3953BFB.jpg

  Ένα παράγωγο της χοληστερίνης μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου του μαστού σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Science.

Στην έρευνα εξηγείται το γιατί η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου όπως του μαστού, του ενδομητρίου και του εντέρου.

Το υπερβάλλον βάρος μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ορμονών όπως τα οιστρογόνα που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke φαίνεται ότι και η χοληστερίνη έχει παρόμοια δράση.

Για την ακρίβεια ένα μόριο -όχι η ίδια η χοληστερίνη- αλλά ένας μεταβολίτης της, ο 27HC μιμείται την οιστρογονική δράση και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με καθηγητή Donald McDonnell εκ των ερευνητών.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους ενισχύουν την πιθανότητα ότι η μείωση της χοληστερίνης μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καθώς και ότι η λήψη των στατινών, των φαρμάκων που καταπολεμούν την υψηλή χοληστερίνη, μπορεί να δράσει προληπτικά κατά του καρκίνου.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *