Ενώ το σύνηθες είναι τέτοια προβλήματα να εμφανίζονται κυρίως στην τρίτη ηλικία και λιγότερο σε ενήλικες, τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί, δυστυχώς, ότι η χοληστερίνη δεν είναι πρόβλημα μόνο των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών.
Διάγνωση
H εξέταση πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεγαλύτερη των δύο χρόνων, αφού νωρίτερα δεν δίνει ουσιαστικά αποτελέσματα. Πρέπει να ελέγχονται τα παιδιά που είναι υπέρβαρα, στο πλαίσιο όμως του προληπτικού αιματολογικού ελέγχου καλό είναι να εξετάζονται όλα τα παιδιά, αφού στο 90% των περιπτώσεων το εύρημα είναι τυχαίο.
Απαραίτητος είναι ο έλεγχος στα παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό, όταν δηλαδή ο ένας τουλάχιστον από τους δύο γονείς έχει παρουσιάσει αυξημένη χοληστερίνη ή έμφραγμα σε ηλικία μικρότερη των 55 χρόνων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι για κάθε παιδί στο οποίο γίνεται διάγνωση υπερχοληστερολαιμίας, υπάρχει 1 γονέας με υψηλή συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα. Η στρατηγική αυτή, επιτρέπει την ταυτόχρονη ανίχνευση της πάθησης σε παιδί και γονιό.
Διατροφή
Μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στα αυξημένα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, είναι η πλούσια σε ζωικά λιπαρά διατροφή, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και το αυξημένο σωματικό βάρος. Αν ένα παιδί έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ισχύουν οι ίδιες συστάσεις με αυτές για τους ενήλικες.
Ωστόσο, επειδή η συνεργασία του παιδιού δεν είναι εύκολη, καλό είναι να στοχεύουμε στην αποφυγή του φαγητού απ’ έξω, των επιβαρυντικών γλυκών και αλμυρών σκευασμάτων που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη.
Για τα παιδιά που συχνά λείπουν αρκετές ώρες από το σπίτι, ειδικά ο έφηβος, συστήνεται η κατανάλωση σνακ φτιαγμένων από το σπίτι όπως τοστ, σάντουιτς, κράκερς σπιτικά, κέικ φτιαγμένα με αγνά υλικά, σπιτικά αρτοσκευάσματα και πίτες κ.λπ. Ακόμη κι αν ένας έφηβος δεν έχει χρόνο να προετοιμάσει κάτι από το σπίτι, να επιλέξει τέτοια υγιεινά γεύματα απ’ έξω.
Σε περίπτωση που τα επίπεδα χοληστερόλης είναι πάρα πολύ υψηλά (οικογενής υπερχοληστερολαιμία), τότε μπορεί να συστηθεί από τον γιατρό και η λήψη στατινών ακόμη και από μικρή ηλικία.
Ακόμη, έχοντας η επιστημονική κοινότητα αναδείξει τη θετική επίδραση των φυτικών στερολών στη μείωση της χοληστερόλης, κυκλοφορούν φυτικές μαργαρίνες (spreads), ροφήματα και επιδόρπια γιαουρτιού με φυτικές στερόλες (τα οποία όταν καταναλώνονται καθημερινά μειώνουν τη χοληστερόλη 7-10%, πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής) και μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας, ακόμα και σε παιδιά.
Οι οδηγίες της αμερικανικής παιδιατρικής ακαδημίας συστήνουν τη χρήση φυτικών στερολών σε παιδιά άνω των 2 ετών με οικογενή υπερχοληστερολαιμία ή παιδιά κάτω των 10 ετών (στα οποία δεν επιτρέπεται η φαρμακευτική αγωγή) με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης όταν δεν επιτυγχάνεται επιθυμητή μείωση της χοληστερόλης μόνο με αλλαγές στη διατροφή.
Άσκηση
Μην ξεχνάτε την φυσική δραστηριότητα! Ενθαρρύνεται σε κάθε περίπτωση, είτε ένα παιδί έχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, είτε όχι, καθώς τα οφέλη της δεν είναι μόνο σωματικής υγείας αλλά και ψυχικής.
Συγκεκριμένα στην υψηλή χοληστερόλη αίματος, η άσκηση δρα με δύο ανεξάρτητους τρόπους: αρχικά, επιδρά άμεσα δίνοντας το σήμα στον οργανισμό να «καθαρίσει» τη χοληστερόλη από το αίμα και δεύτερον, επιδρά έμμεσα μειώνοντας την παχυσαρκία και κατ’ επέκταση τις πιθανότητες να έχει κάποιο παιδί αυξημένη χοληστερόλη αίματος.
Πηγή: mednutrition.gr