Η βιταμίνη D κατά της φυματίωσης

 
Οι παλιοί ίσως θυμούνται ότι όσοι είχαν το «χτικιό» έπρεπε να περάσουν ατέλειωτες ώρες και μέρες στον ήλιο επειδή ήταν γνωστό ότι η ξεκούραση και η έκθεση στο φως του ήλιου βοηθούσε στην καταπολέμηση της φυματίωσης.


Σήμερα, οι βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου «ανακαλύπτουν» και πάλι τον θεραπευτικό ρόλο της βιταμίνης D, γνωστής ως η βιταμίνη του ήλιου, στην αντιμετώπιση της φυματίωσης, σε συνδυασμό πάντα με την τρέχουσα αντιβιοτική αγωγή.

Σε έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences» αναφέρεται ότι οι ασθενείς με φυματίωση που λάμβαναν και βιταμίνη D μαζί με την υπάρχουσα θεραπευτική αγωγή ανάρρωσαν δύο εβδομάδες νωρίτερα σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν μόνο τα αντιβιοτικά και ένα εικονικό χάπι. Συγκεκριμένα, οι πρώτοι ανάρρωσαν κατά μέσο όρο στις 23 ημέρες, ενώ οι δεύτεροι κατά μέσο όρο στις 36 ημέρες.

Οι ερευνητές εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για τη ενισχυτική δράση της βιταμίνης D, αν και εξηγούν ότι χρειάζονται περισσότερα επιστημονικά στοιχεία προτού ενταχθεί επισήμως στην ιατρική φαρέτρα για την αντιμετώπιση της φυματίωσης.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *