Η βιταμίνη C προστατεύει από το κρυολόγημα

 
Η βιταμίνη C μπορεί να μας προφυλάξει από το κρυολόγημα ή και να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων του, υποστηρίζουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι σε μια σειρά μελετών σε περισσότερους από 11.000 ενήλικες και παιδιά.


Το ενδιαφέρον εύρημα των ειδικών είναι ότι η ευεργετική δράση των συμπληρωμάτων της βιταμίνης C δεν παρατηρείται σε όσους κάνουν καθιστική ζωή, αλλά κυρίως σε εκείνους που γυμνάζονται και βρίσκονται σε έντονη σωματική καταπόνηση. Στην περίπτωση των τελευταίων η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C μπορεί να μειώσει στο μισό τις πιθανότητες να κρυολογήσουν, ενώ βοηθά στην γρηγορότερη απαλλαγή τους από τα συμπτώματα.

Μεταξύ των ομάδων εθελοντών που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν μαθητές, μαραθωνοδρόμοι, έφηβοι κολυμβητές και στρατιώτες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η λήψη βιταμίνης C μείωνε κατά 50% τον κίνδυνο κρυολογήματος σε όσους βρίσκονταν σε κατάσταση μεγάλου σωματικού στρες.

Επίσης, οι έφηβοι κολυμβητές που τη λάμβαναν ενώ είχαν κρυολογήσει ξεπέρασαν το κρυολόγημα στο μισό χρόνο συγκριτικά με τα αγόρια που δεν πήραν συμπληρώματα βιταμίνης C. Οι ερευνητές επίσης, υπολόγισαν ότι η λήψη βιταμίνης μειώνει την μέση διάρκεια του κρυολογήματος στα παιδιά κατά 18% και στους ενήλικες κατά 8%.

Από την άλλη μεριά, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *