Η αξία της σωστής διατροφής μετά τη λιποαναρρόφηση

 
Η λιποαναρρόφηση είναι μία χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται για αισθητικούς κυρίως λόγους και στοχεύει στην απομάκρυνση του περιττού λίπους από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.


Με τον τρόπο αυτό, η συγκεκριμένη επέμβαση επιτυγχάνει ουσιαστικά την αναδιαμόρφωση του περιγράμματος του σώματος σε περιοχές όπου η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα δεν μπορούν να βοηθήσουν. Για τις γυναίκες, οι πιο δημοφιλείς περιοχές είναι οι γλουτοί και οι μηροί, ενώ για τους άνδρες η κοιλιά.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί αυτό που καιρό τώρα οι πλαστικοί χειρουργοί τονίζουν στους ασθενείς τους: η λιποαναρρόφηση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μια μέθοδος γρήγορης απώλειας βάρους, αλλά σε συνδυασμό με τη δίαιτα και την άσκηση για τη μακροχρόνια επιτυχία μίας προσπάθειας απώλειας βάρους.

Παρόλο που οι ενήλικες έχουν ένα συγκεκριμένο αριθμό λιποκυττάρων που αφαιρούνται μόνιμα μέσω της λιποαναρρόφησης, τα εναπομείναντα κύτταρα μπορεί να μεγαλώσουν σε μέγεθος και να προκαλέσουν την αύξηση του σωματικού βάρους. Γι’ αυτό το λόγο, η λιποαναρρόφηση θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μια μέθοδος που οδηγεί στην επίτευξη ενός επιθυμητού σχήματος και όχι βάρους σώματος.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου πως οι ιδανικότεροι ασθενείς για να υποβληθούν στην επέμβαση της λιποαναρρόφησης είναι εκείνοι που βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, ομάδες τροφίμων και οι κατάλληλοι συνδυασμοί τους μπορούν να βοηθήσουν τόσο στο βραχυπρόθεσμο μετεγχειρητικό χρονικό διάστημα για την αντιμετώπιση των οιδημάτων, τη διευκόλυνση της αιματικής ροής και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης θρόμβων και φλεγμονής, όσο και στο μακροπρόθεσμο, για την επιτυχή διατήρηση των ευεργετικών αποτελεσμάτων της επέμβασης.

Για του λόγου το αληθές, έχει αποδειχθεί πως:

-Τα άτομα που ακολουθούν μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν βάρος μετά την επέμβαση της λιποαναρρόφησης.
-Περίπου το 43% των ατόμων που υποβάλλονται σε λιποαναρρόφηση και δεν ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή αυξάνουν το σωματικό τους βάρος, στις περισσότερες περιπτώσεις κατά 2-4 κιλά.
-Τα άτομα που δεν υιοθετούν άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους –ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση- έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να μην είναι ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα της λιποαναρόφησης.
-Τα άτομα που υποβάλλονται σε λιποαναρρόφηση είναι τρεις φορές πιθανότερο να πάρουν βάρος εάν δεν ακολουθούν μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και τέσσερις φορές πιθανότερο να δουν την ένδειξη στη ζυγαριά να ανεβαίνει χωρίς φυσική δραστηριότητα.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *