Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τα θανατηφόρα εμφράγματα

 
Καθοριστικό ρόλο στο αν ένα έμφραγμα αποδειχθεί θανατηφόρο ή όχι έχουν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα οποία έχει εκτεθεί ο ασθενής υποστηρίζει βρετανική μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «European Heart Journal».


Η νέα αυτή μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα για την σχέση ανάμεσα στα αιωρούμενα σωματίδια και την εξέλιξη της υγείας ενός ασθενούς μετά από ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι ερευνητές μελέτησαν το ιστορικό 154.204 ασθενών που είχαν υποστεί έμφραγμα από το 2004 μέχρι το 2007 και το συνέκριναν με τα στοιχεία ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το 2004 μέχρι το 2010.

Η ομάδα των ερευνητών, αφού συνεκτίμησε παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το ιατρικό ιστορικό, η φαρμακευτική αγωγή, το κάπνισμα, το εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο, αν δούλευαν ή ήταν άνεργοι και που έμεναν, διαπίστωσε ότι για κάθε 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα που αυξάνονταν τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα, υπήρχε αύξηση 20% στο ποσοστό θανάτων από οξύ καρδιακό επεισόδιο.

Η μείωση του επιπέδου συγκέντρωσης των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα κάτω των 2,5 μικρομέτρων που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των καρδιοπαθών κατά 12% και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την δημόσια υγεία, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Είναι άλλωστε γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι επιβλαβής για την καρδιά. Τα νέα στοχεία ενισχύουν την άποψη και καθοδηγούν όσους βρίσκονται σε επικίνδυνες ομάδες σε πιο «καθαρές» περιοχές διαμονής, αν είναι εφικτό.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *