Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί αιτία καρκίνου

0DB44E45F3412A4DFCF73FD511C64032.jpg

  Ο αέρας που αναπνέουμε είναι μολυσμένος από ουσίες που προκαλούν καρκίνο και πρέπει πλέον να χαρακτηρισθεί καρκινογόγος για τους ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο.

Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) επικαλέσθηκε δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι, το 2010, 223.000 θάνατοι σε όλο τον κόσμο από καρκίνο του πνεύμονα ήταν αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης πειστικά στοιχεία πως η εν λόγω ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Ο ΠΟΥ είναι μια υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη που επικεντρώνεται σε διεθνή ζητήματα δημόσιας υγείας.

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας, που προκαλείται κυρίως από τις μεταφορές, την παραγωγή ενέργειας, τις βιομηχανικές ή αγροτικές εκπομπές και την οικιακή θέρμανση και μαγειρική, είναι ήδη γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός ευρέως φάσματος ασθενειών που περιλαμβάνει αναπνευστικές και καρδιακές νόσους.

Η έρευνα δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια τα επίπεδα της έκθεσης έχουν αυξηθεί σημαντικά σε ορισμένα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλους πληθυσμούς που εκβιομηχανίζονται με γρήγορους ρυθμούς, όπως η Κίνα.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι η μόλυνση του εξωτερικού αέρα δεν είναι μόνον ένας μείζων κίνδυνος για την υγεία γενικά, αλλά είναι επίσης μια κορυφαία περιβαλλοντική αιτία θανάτου από καρκίνο», δήλωσε ο Κουρτ Στράιφ, επικεφαλής του τμήματος μονογραφιών της IARC, η οποία είναι αρμόδια για την ταξινόμηση των καρκινογόνων.

«Ο αέρας που αναπνέουμε είναι μολυσμένος από ένα μίγμα καρκινογόνων ουσιών», πρόσθεσε ο Στράιφ.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων που διήρκεσε μια εβδομάδα και κατά την οποία οι επιστήμονες μελέτησαν την πιο πρόσφατη επιστημονική λογοτεχνία, η IARC αναφέρει πως τόσο η μόλυνση του εξωτερικού αέρα όσο και η «σωματιδιακή ύλη», ένα σημαντικό συστατικό της, θα ταξινομηθούν τώρα στην Ομάδα 1 των καρκινογόνων του ανθρώπου.

Στον εν λόγω κατάλογο θα βρεθούν μαζί με πάνω από 100 άλλες γνωστές καρκινογόνες ουσίες της Ομάδας 1 της IARC, όπως ο αμίαντος, το πλουτώνιο, η σκόνη διοξειδίου του πυριτίου, η υπεριώδης ακτινοβολία και ο καπνός.

Το πρόγραμμα μονογραφιών της IARC, που μερικές φορές αποκαλείται η «εγκυκλοπαίδεια των καρκινογόνων», έχει στόχο να αποτελεί μια έγκυρη πηγή επιστημονικών στοιχείων για τις καρκινογόνες ουσίες. Έχει ήδη ταξινομήσει πολλά χημικά και μείγματα που είναι συστατικά της ρύπανσης του αέρα, περιλαμβανομένων αερίων από την εξάτμιση των μηχανών ντίζελ, διαλυτικών, μετάλλων και σκόνης. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ειδικοί ταξινόμησαν την ρύπανση του εξωτερικού αέρα ως αιτία καρκίνου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *