Η ασπιρίνη πρέπει να αποφεύγεται από τους πάσχοντες από άσθμα

 
Για τους πάσχοντες από άσθμα, η λήψη ασπιρίνης φαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς υπάρχουν παρατηρήσεις που δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει βρογχόσπασμο.


Το παράδοξο, όμως, είναι ότι για τα υγιή άτομα, χωρίς ιστορικό άσθματος, η λήψη μίας ασπιρίνης κάθε δεύτερη μέρα μπορεί να είναι ένας τρόπος πρόληψης εκδήλωσης της νόσου. Το αναπάντεχο αυτό συμπέρασμα προέκυψε…κατά λάθος, στη διάρκεια επιδημιολογικής μελέτης Αμερικανών ερευνητών, για τη συσχέτιση της ασπιρίνης και της πρόληψης των εμφραγμάτων.

Παρακολουθώντας λοιπόν δείγμα 22.000 ενηλίκων ατόμων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι εκτός από τη μείωση των εμφραγμάτων κατά 44%, εκείνοι που έπαιρναν και μικρές δόσεις ασπιρίνης κάθε δεύτερη μέρα μείωναν τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος κατά 22%. Οι ερευνητές αποδίδουν το συσχετισμό αυτό στη δράση της ασπιρίνης κατά της φλεγμονής. Σπεύδουν, πάντως, να διευκρινίσουν ότι η ασπιρίνη δεν βελτιώνει τα συμπτώματα στους πάσχοντες από άσθμα. Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε, άλλωστε, ότι ένας στους πέντε ασθενείς με άσθμα κινδυνεύει να εκδηλώσει επικίνδυνη αντίδραση στην ασπιρίνη.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *