Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στους παχύσαρκους

is_aspirin_safe_for_kids.medium.jpg

Διεθνής έρευνα που έγινε στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, με επικεφαλής τον καθηγητή κλινικής γενετικής σερ Τζον Μπερν, έδειξε ότι η τακτική δόση ασπιρίνης φαίνεται να μειώνει σε βάθος χρόνου τον κίνδυνο καρκίνου για όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι,

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σε 16 χώρες τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή σε 937 άτομα με «σύνδρομο του Λιντς». Πρόκειται για μια κληρονομική γενετική διαταραχή, η οποία διαταράσσει τα γονίδια που ανιχνεύουν και διορθώνουν τις βλάβες στο DNA, με συνέπεια ο οργανισμός να κινδυνεύει περισσότερο με καρκίνο. Περίπου οι μισοί ασθενείς με τη νόσο αυτή αναπτύσσουν καρκίνο, κυρίως του εντέρου ή της μήτρας.

Η έρευνα έδειξε ότι η παχυσαρκία υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου στα άτομα με σύνδρομο Λιντς. Όμως ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σημαντικά με την τακτική λήψη ασπιρίνης.

Όπως είπε ο Μπερν, αυτή η διαπίστωση δεν αφορά τελικά μόνο τα άτομα με τη συγκεκριμένη πάθηση, αλλά τον καθένα με παραπανίσια κιλά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα χρόνιας φλεγμονής στον οργανισμό, πράγμα που, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. «Ο έξτρα αυτός κίνδυνος όμως εξαφανίζεται με τη λήψη ασπιρίνης», όπως ανέφερε ο Μπερν.

Στη διάρκεια της δοκιμής, οι ασθενείς έπαιρναν είτε δύο ασπιρίνες (600 μιλιγκράμ) κάθε μέρα επί δύο χρόνια, είτε ψευδοφάρμακο (πλασέμπο). Μετά από δέκα χρόνια, όσοι ήταν παχύσαρκοι, είχαν κατά μέσο όρο 2,75 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο. Όμως όσοι είχαν πάρει ασπιρίνη, είχαν τον ίδιο κίνδυνο για καρκίνο, είτε ήταν παχύσαρκοι, είτε όχι.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι προτού αρχίσει κανείς να παίρνει μόνος του ασπιρίνη καθημερινά, πρέπει προηγουμένως να συμβουλευθεί τον γιατρό του, επειδή, μεταξύ άλλων, η τακτική λήψη ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο έλκους και άλλων στομαχικών προβλημάτων. Αν πάντως κάποιος έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, μπορεί -σε συνεργασία πάντα με τον γιατρό του- να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά της συχνής λήψης ασπιρίνης.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη μια μεγαλύτερη διεθνή έρευνα-κλινική δοκιμή με 3.000 άτομα από όλο τον κόσμο, για να ελέγξουν τις επιπτώσεις διαφορετικών δόσεων ασπιρίνης στον κίνδυνο καρκίνου μεταξύ των παχύσαρκων.

Όσον αφορά τον πιθανό βιολογικό μηχανισμό, που αφορά την προστατευτική αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης, σύμφωνα με τον Μπερν, μια εξήγηση είναι ότι η ασπιρίνη διευκολύνει τον θάνατο των κυττάρων με ελαττώματα στο DNA τους, πράγμα που τα αποτρέπει από το να γίνουν καρκινικά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *