Η άσκηση βελτιώνει… τους βαθμούς

2A64091688B9770B7C44817A9D7B928E.jpg

  Η σωματική άσκηση βοηθά στην ομαλή και υγιή ανάπτυξη των παιδιών, στη σύνθεση και την καλή ανάπτυξη των μυών και των οστών, βελτιώνει την ισορροπία του σώματος, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ συμβάλλει στην επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Δυστυχώς όμως, ιδιαίτερα από το γυμνάσιο και μετά, τα μαθήματα αποτελούν την πρωταρχική προτεραιότητα για το παιδί αλλά και για τον γονέα, ενώ οι υπόλοιπες δραστηριότητες και ειδικά η σωματική άσκηση φαίνεται πως παραγκωνίζονται με το πέρασμα των χρόνων.

Υπολογιστές, video games και smartphones έχουν γίνει λατρεμένη συνήθεια των παιδιών με αποτέλεσμα να «ξεχνούν» τη σωματική άσκηση. Ωστόσο, μία πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η άσκηση κάνει καλό και.. στους βαθμούς!

Η άσκηση ακονίζει το μυαλό!

Για κάθε 17 και 12 λεπτά άσκησης την ημέρα τα αγόρια και τα κορίτσια, αντίστοιχα, ηλικίας 11 ετών φάνηκε πως βελτίωναν προοδευτικά τους βαθμούς τους μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Μάλιστα, τα κορίτσια που ήταν πιο δραστήρια σωματικά είχαν καλύτερες αποδόσεις σε μαθήματα όπως η φυσική, όπως υποδεικνύει η πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sports Medicine.

Η σωματική δραστηριότητα, λοιπόν, ενισχύει την πνευματική υγεία του παιδιού και φαίνεται ότι η επίδρασή της στις σχολικές επιδόσεις θα μπορούσε να είναι ακόμη σημαντικότερη αν τα παιδιά ακολουθούσαν τις συστάσεις φυσικής δραστηριότητας οι οποίες αναφέρονται στα 60 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα την ημέρα.

Στην Ελλάδα, τα παιδιά φαίνεται να έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας με 190 λεπτά/εβδομάδα για τα αγόρια και 138 λεπτά/εβδομάδα για τα κορίτσια.

Συμπερασματικά, οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με κάποια σωματική δραστηριότητα είτε οργανωμένη (π.χ. εγγραφή σε αθλητικό σωματείο ή χορό κτλ), είτε πιο «χαλαρή» όπως περπάτημα, ποδήλατο, βόλτες και παιχνίδι με άλλους συνομηλίκους. Άλλωστε, οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά οπότε είναι αυτοί που πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα.

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *