Η απώλεια ακοής συνδέεται με κίνδυνο άνοιας

 
Την απώλεια ακοής στην τρίτη ηλικία με την άνοια, έρχεται να συνδέσει μια νέα επιστημονική έρευνα. Όπως υποστηρίζουν αμερικάνοι επιστήμονες, οι ηλικιωμένοι που δεν ακούνε καλά, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης σε σχέση με συνομηλίκους τους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ακοή τους. Συγκριτικά μάλιστα με αυτούς, τα νοητικά προβλήματα θα εμφανιστούν κατά μέσο όρο 3 χρόνια νωρίτερα.


Για τη σχετική έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 2.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 75 έως 84 ετών για μια περίοδο έξι ετών, κάνοντας όλη αυτή την περίοδο μια σειρά από νοητικά τεστ. Ας σημειωθεί, ότι ως απώλεια ακοής θεωρείται η αδυναμία να ακούσει κανείς ήχους κάτω από 25 ντεσιμπέλ.

Από τους ηλικιωμένους, όσοι εμφάνισαν προβλήματα ακοής, παρουσίασαν και μείωση των νοητικών λειτουργιών τους κατά μέσο όρο 30% έως 40% ταχύτερα σε σχέση με αυτούς που είχαν φυσιολογική ακοή. Επιπλέον, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ήταν αυξημένος κατά 24% κατά μέσο όρο για όσους δεν άκουγαν καλά.

Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει άμεση και ευθέως ανάλογη σχέση ανάμεσα στο βαθμό απώλειας της ακοής και στο βαθμό επιδείνωσης των νοητικών επιδόσεων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η απώλεια της ακοής δεν πρέπει να θεωρείται ένα επουσιώδες συμβάν της γήρανσης, καθώς συνοδεύεται από ορισμένες σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου», δήλωσε ο καθηγητής Φρανκ Λινμ επικεφαλής της σχετικής έρευνας. Όπως είπε, είναι σημαντικό οι γιατροί να δίνουν έμφαση στο πόσο καλά ακούνε οι ασθενείς τους και να βγάζουν τα ανάλογα συμπεράσματα.

Προσπαθώντας να βρει τις αιτίες για τη σύνδεση που παρατήρησε, ο Λιν απέδωσε τη μείωση των νοητικών ικανοτήτων στην κοινωνική απομόνωση και μοναξιά που συνδέονται με την απώλεια ακοής. Επιπλέον, η μειωμένη ακοή μπορεί να υποχρεώνει τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων να αφιερώνει μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς του για την επεξεργασία των ήχων, σε βάρος της μνήμης και της σκέψης. Δεν αποκλείεται, ακόμα, να υπάρχει κάποια κοινή νευρωνική βλάβη που προκαλεί την απώλεια τόσο της ακοής, όσο και των νοητικών ικανοτήτων.

Μια μελλοντική έρευνα από τους ίδιους ερευνητές θα μελετήσει κατά πόσο η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας ή άλλων τρόπων βελτίωσης της ακοής καθυστερεί την εμφάνιση άνοιας στους ηλικιωμένους.

Εκτιμάται ότι περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων άνω των 70 ετών εμφανίζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό μειωμένη ακοή, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας. Από την άλλη, εκτιμάται ότι το πρόβλημα της άνοιας θα επιδεινώνεται συνεχώς στο μέλλον, όσο γηράσκει ο παγκόσμιος πληθυσμός, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η δημοσίευση της έρευνας, έγινε στο περιοδικό του αμερικανικού ιατρικού συλλόγου JAMA Internal Medicine.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *