Η αντιμετώπιση του έρωτα και του σεξ από τα δύο φύλα

 
Ο έρωτας και το σεξ δεν είναι μόνο δυο διαφορετικές έννοιες αλλά και δύο έννοιες που φαίνεται ότι ο άνδρας και η γυναίκα τις αντιλαμβάνονται και τις βιώνουν διαφορετικά.


http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_911.jpeg

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Η διαφοροποίηση αυτή ήταν σαφώς πιο έντονη σε παλαιότερες δεκαετίες όπου το αγόρι ήταν περισσότερο απελευθερωμένο στην έκφραση της σεξουαλικής του επιθυμίας, ενώ αντίθετα η νεαρή γυναίκα ήταν αρκετά περιορισμένη από τον οικογενειακό και τον κοινωνικό της περίγυρο.

Ο άνδρας μπορούσε χωρίς περιορισμούς να εκφράσει τη σεξουαλική του έλξη για μία γυναίκα και να κάνει σεξ χωρίς να εμπλακεί συναισθηματικά. Αντίθετα, στην περίπτωση των γυναικών κάτι τέτοιο θεωρούνταν ανήθικο.

Η σεξουαλική επιθυμία εκφραζόταν μόνο μέσω της ερωτικής έλξης που αισθανόταν μία γυναίκα για έναν άνδρα. Ο έρωτας και το σεξ ήταν δύο έννοιες συνυφασμένες σε αυτήν την περίπτωση. Η σεξουαλική ικανοποίηση και κορύφωση δεν ήταν κάτι που εύκολα θα διεκδικούσε μία γυναίκα από τον σύντροφό της.

Με το πέρασμα του χρόνου η γυναίκα γνώρισε περισσότερο το σώμα της, διεκδίκησε το δικαίωμά της στη σεξουαλική απόλαυση και κατέρριψε σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμούς που καθιστούσαν τη σεξουαλική της έκφραση ανήθικη.

Όσες αλλαγές βέβαια και αν έχουν επέλθει μέσα στα χρόνια, οι άνδρες και οι γυναίκες φαίνεται ότι συνεχίζουν να βιώνουν σε πολλά σημεία διαφορετικά τον έρωτα και το σεξ. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μία γενίκευση και διαφοροποίηση ανδρών και γυναικών καθώς θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως φύλου.

Η γυναίκα παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον περιορισμένη, όπως ήταν παλιότερα, συνεχίζει να έχει μία πιο «ρομαντική» οπτική σε σχέση με τον έρωτα και το σεξ. Η σεξουαλική επιθυμία ως γενετήσια ορμή είναι μία πραγματικότητα για την ίδια όπως και για τον άνδρα, παρόλα αυτά η γυναίκα φαίνεται να λειτουργεί περισσότερο εγκεφαλικά και συναισθηματικά.

Στην πλειοψηφία των γυναικών ο έρωτας και το σεξ είναι δύο έννοιες ταυτόσημες. Η γυναίκα πλέον αισθάνεται απελευθερωμένη να εκφραστεί σεξουαλικά, όμως φαίνεται ότι η έκφραση αυτή συνεχίζει να έχει μία πιο ρομαντική απόχρωση για την ίδια.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο βέβαια μία γυναίκα που έχει μεγαλώσει σε ένα ιδιαίτερα αυστηρό περιβάλλον, ακόμα και αν δεν είναι πλέον πρακτικά περιορισμένη, να έχει την ανάγκη να βάλει ένα «περιτύλιγμα» στη επιθυμία της να συνευρεθεί σεξουαλικά με κάποιον άνδρα, λειτουργώντας σύμφωνα με τις ηθικές εγγραφές που έχει κληρονομήσει από την οικογένειά της.

Από την άλλη πλευρά ο άνδρας φαίνεται σε αρκετές περιπτώσεις να βιώνει διαφορετικά τον έρωτα και το σεξ σε σχέση με τη γυναίκα καθώς ήταν ανέκαθεν πιο απελευθερωμένος σε ό,τι αφορά στην έκφραση της σεξουαλικότητάς του και τη διεκδίκηση της ηδονής μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Μπορεί να βιώσει μία σεξουαλική εμπειρία έντονα χωρίς να εμπλακεί συναισθηματικά εστιάζοντας σε ένα σεξουαλικό ερέθισμα που μπορεί να τον διεγείρει και να τον οδηγήσει στην κορύφωση. Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που βιώνεται εξίσου έντονα και από τον άνδρα, ο οποίος πολύ συχνά λειτουργεί ως «κυνηγός», διεκδικώντας της γυναίκα για την οποία αισθάνεται ερωτική έλξη.

Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί, σε τι οφείλονται άραγε αυτές οι διαφορές και κατά πόσο μπορούν τελικά να γενικευθούν. Αρχικά είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να γενικεύσουμε τις διαφορές ανδρών και γυναικών όσον αφορά στο πώς βιώνει ο καθένας το σεξ και τον έρωτα. Κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως φύλου είναι μοναδικός.

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Κουρούσιας Κυριάκος
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Επιστημονικός Συνεργάτης του Ι.Ψ.Σ.Υ.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_106.jpeg

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.askitis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *