Η «αλμυρή» απειλή για την υγεία

 
Τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική κατανάλωση αλατιού, κρούει νέα έρευνα, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως η ανθυγιεινή συνήθεια συνδέεται με 2,3 εκατ. θανάτους παγκοσμίως, μόνο το 2010.


Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι ενήλικοι σε ολόκληρο τον κόσμο καταναλώνουν καθημερινά σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα νατρίου σε σχέση με τη συνιστώμενη, κάτι που σχετίζεται με θανάτους από εμφράγματα, εγκεφαλικά και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις το 2010, δηλαδή το 15% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως λόγω καρδιαγγειακών αιτιών.

Επιπλέον, η μελέτη που βασίζεται στην μετά-ανάλυση άλλων ερευνών, δίνει αναλυτικές πληροφορίες για την κατανάλωση νατρίου (αλατιού) ανά χώρα, ηλικία και φύλο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνουν περίπου τη διπλάσια ποσότητα από αυτή που συνίσταται, ενώ για τους ενήλικους το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η μέση παγκόσμια κατανάλωση νατρίου από διάφορες διατροφικές πηγές αγγίζει τα 4 γραμμάρια την ημέρα, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον περιορισμό του νατρίου το πολύ στα 2 γραμμάρια και ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος στο 1,5 γραμμάριο.

Τα παραπάνω όρια ξεπερνά η κατανάλωσε σε σχεδόν όλες τις χώρες του πλανήτη. Συγκεκριμένα σε 181 χώρες που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 99% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μάλιστα, σε 119 χώρες, με το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού, η ημερήσια κατανάλωση ξεπερνά το όριο, τουλάχιστον κατά 1 γραμμάριο!

Το Καζακστάν έχει την μεγαλύτερη μέση ημερήσια κατανάλωση (6 γραμμάρια) και ακολουθούν ο Μαυρίκιος και το Ουζμπεκιστάν με λίγο κάτω από 6 γραμμάρια.

Στον αντίποδα, η Κένυα και το Μαλάουι έχουν την χαμηλότερη κατανάλωση (περίπου 2 γραμμάρια τη μέρα), ενώ στις ΗΠΑ είναι 3,6.

Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω υπερβολικής κατανάλωσης νατρίου σημειώθηκαν το 2010 στην Ουκρανία (2.109 ανά εκατομμύριο ενηλίκων κατοίκων), στη Ρωσία (1.803) και στην Αίγυπτο (836), ενώ οι λιγότεροι στο Κατάρ (73), στην Κένυα (78) και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (134).

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *