Η αιθαλομίχλη βλάπτει σοβαρά την καρδιά

47D5C87DFEBF50188FCB2F19E01F4628.jpg

  Νέα έρευνα για τα αιωρούμενα σωματίδια δείχνει ότι βάζουν σε κίνδυνο την καρδιά μας. Τα υψηλά επίπεδα νέφους ή αλλιώς σωματιδιακής ρύπανσης φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και άλλων σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη, που θα ανακοινωθεί στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, αν και τα όρια ασφαλείας που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα PM10, δηλαδή τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 10 μικρόμετρα, είναι 50mcg/m3, ωστόσο οι επιβλαβείς επιπτώσεις τους μπορεί να εμφανιστούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Μάλιστα, οι ειδικοί βρήκαν ότι για κάθε αύξηση 10 μικρογραμμαρίων στα επίπεδα των PΜ10, υπήρχε 3% αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία για σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ακόμα, ότι πιο ευάλωτοι στην αύξηση των επιπέδων των PM10 ήταν οι άνδρες και τα άτομα άνω των 65 ετών, έχοντας περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο οξύ καρδιακό επεισόδιο ή διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Επίσης, όσοι είχαν προηγουμένως νοσηλευτεί για καρδιακά προβλήματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν ξανά στο νοσοκομείο.

«Προηγούμενες μελέτες υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τα καρδιαγγειακά επεισόδια, καθώς τα PM10 μπορούν να προκαλέσουν καταστάσεις, όπως οι φλεγμονές, που βλάπτουν την καρδιά», δήλωσε η δρ. Savina Nodari, συγγραφέας της έρευνας.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *