Η αίσθηση αδυναμίας «αυξάνει» το βάρος

C9375E8A88691976367CE9870557059A.jpg

  Όσο περισσότερο προσωπικά και κοινωνικά ανίσχυρος αισθάνεται κάποιος, τόσο βαρύτερα του φαίνονται τα αντικείμενα που προσπαθεί να σηκώσει, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η πρώτη μελέτη του είδους, δείχνει πως οι άνθρωποι που νιώθουν «βαρύ» τον κόσμο γύρω τους και τον εαυτό τους ανίσχυρο, δυσκολεύονται στην κυριολεξία περισσότερο να σηκώσουν ένα βάρος, σε σχέση με όσους αισθάνονται πως βρίσκονται σε θέση μεγαλύτερης ατομικής και κοινωνικής ισχύος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σιμόν Σναλ και την Έουν Χι Λι του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής ψυχολογίας «Journal of Experimental Psychology», έκαναν μια σειρά από τεστ με εθελοντές, που κλήθηκαν να παρατηρήσουν κουτιά με διάφορα βάρη και να εκτιμήσουν το βάρος τους.

Όσοι ένιωθαν γενικά στη ζωή τους πιο ανίσχυροι (σύμφωνα με τα σχετικά ερωτηματολόγια που είχαν προηγηθεί), νόμιζαν -απλώς κοιτώντας τα- πως είναι πιο βαριά τα κουτιά απ’ ό,τι ήσαν στην πραγματικότητα, ενώ πιο βαριά τους φάνηκαν και όταν τα σήκωσαν, αντίθετα με τα άτομα που αισθάνονταν πως βρίσκονταν σε μεγαλύτερη θέση ισχύος.

Πρόκειται για την πρώτη πειραματική απόδειξη πως η «δύναμη» (δηλαδή η εξουσία, μια ψυχοκοινωνική έννοια που αφορά κυρίως τον έλεγχο των άλλων ανθρώπων και γενικότερα των πόρων του περιβάλλοντος) αλλάζει την ίδια την αντίληψη των ανθρώπων για τα αντικείμενα, ακόμα και για το βάρος τους, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. Με άλλα λόγια, κατά τους ερευνητές, το πώς νιώθει κανείς για το κοινωνικό «στάτους» του, επηρεάζει το πώς βλέπει και «ζυγίζει» ακόμα και το φυσικό περιβάλλον γύρω του.

«Αν και πολλές ψυχολογικές μελέτες έχουν γίνει σχετικά με την εξουσία, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για το πώς αυτή επηρεάζει την πραγματική αντίληψη της καθημερινής ζωής. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο κοινωνικός ρόλος των ανθρώπων-ανάλογα με το αν κανείς έχει κοινωνική εξουσία ή όχι- μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει το φυσικό περιβάλλον», δήλωσε η Έουν Χι Λι.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η συναισθηματική και νοητική κατάσταση κάποιου μπορεί να επηρεάσει την αντίληψή του για τα πράγματα στο περιβάλλον του.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με παλαιότερα πειράματα, όταν κανείς ανεβαίνει μια πλαγιά με ένα βαρύ σακίδιο στην πλάτη, η κλίση του λόφου του φαίνεται πιο απότομη απ’ ό,τι είναι πραγματικά. Ή όταν κάποιος αισθάνεται όμορφα με τον εαυτό του, τότε μια αράχνη ταραντούλα του φαίνεται πως βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από το πρόσωπό του απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *