Στη συγκεκριμένη έρευνα εξετάστηκαν οι συγκεντρώσεις 9 διαφορετικών αντιοξειδωτικών ουσιών, ανάμεσά τους η β-καροτίνη και η βιταμίνη Ε, στο αίμα περίπου 1000 Αμερικανών, ηλικίας 25 έως 74 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικό με τον τρόπο ζωής τους και έδωσαν δείγματα αίματος, ενώ εκτιμήθηκε και ο βαθμός αισιοδοξίας τους.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι πιο αισιόδοξοι είχαν μέχρι και 13% αύξηση στις συγκεντρώσεις καροτενοειδών σε σχέση με τους λιγότερο αισιόδοξους. Επίσης, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι έτρωγαν 2 ή λιγότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα ήταν πολύ λιγότερο αισιόδοξοι από εκείνους που έτρωγαν 3 ή περισσότερες μερίδες.
Αυτή είναι η πρώτη μελέτη, που εξετάζει τη σχέση μεταξύ αισιοδοξίας και επιπέδων καροτενοειδών στο αίμα και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ίσως να εξηγεί εν μέρει τα αποτελέσματα.
Πηγή: vita.gr