Η αιμοδοσία δεν… πάει διακοπές

Στο 6% του πληθυσμού ανέρχεται το ποσοστό των αιμοδοτών στην Ελλάδα. Οι ανάγκες, ωστόσο, είναι μεγαλύτερες, καθώς χιλιάδες ασθενείς και τραυματίες χρειάζονται μετάγγιση.


Θύματα ατυχημάτων, ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, καρκινοπαθείς, ασθενείς με νοσήματα του αίματος, μεταμοσχευμένοι και πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, χρειάζονται το αίμα και παράγωγά του, επισημαίνουν οι ειδικοί του τμήματος Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Οι περισσότεροι από τους αιμοδότες –σημειώνουν– προσφέρουν αίμα περιστασιακά, ανάλογα με τις ανάγκες των φίλων ή των συγγενών τους. Λίγοι, αλλά σταθερά αυξανόμενοι, είναι οι εθελοντές, οι οποίοι δίνουν αίμα σε τακτικά χρονικά διαστήματα, επαναλαμβανόμενα.

Ο στόχος κάθε Τμήματος Αιμοδοσίας στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, είναι να εξασφαλίσει επάρκεια αίματος, με τη συλλογή του από τακτικούς εθελοντές αιμοδότες. Οπως έχει φανεί από σειρά μελετών, η συχνότητα εντόπισης μεταδοτικών νοσημάτων είναι μεγαλύτερη στους δότες περιβάλλοντος (συγγενείς, φίλοι ασθενούς) απ’ ό,τι στους πιστούς τακτικούς εθελοντές αιμοδότες. Κάθε εθελοντής αιμοδότης εφοδιάζεται με κάρτα, στην οποία αναγράφονται οι ημερομηνίες αιμοδοσίας.

Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να προγραμματίζει την ημερομηνία της επόμενης αιμοδοσίας και να πιστοποιεί τη δραστηριότητά του σε περίπτωση που χρειαστεί αίμα ο ίδιος ή κάποιο συγγενικό του πρόσωπο. Ο τακτικός εθελοντής αιμοδότης μπορεί, εκτός από τον εαυτό του, να καλύψει με την κάρτα του και τους συγγενείς πρώτου βαθμού. Οι εθελοντές αιμοδότες προσέρχονται μεμονωμένα ή αποτελούν μέλη διαφόρων Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/06/fetcher_02.jpeg

Συλλόγους μπορούν να δημιουργήσουν οι ενορίες, οι εργαζόμενοι σε σχολεία, υπουργεία, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, δήμους, ιδιωτικές υπηρεσίες, οι σπουδαστές και φοιτητές σχολών, μέλη τοπικών συλλόγων και άλλες ομάδες. Από τον κάθε σύλλογο, ορίζεται ένα υπεύθυνο πρόσωπο που αναλαμβάνει να έρχεται σε επαφή με το αντίστοιχο τμήμα Αιμοδοσίας στην οποία ανήκει ο σύλλογος. Ο υπεύθυνος του συλλόγου ενημερώνει την υπηρεσία για τις αναγκαίες καλύψεις, προσδιορίζει την ημερομηνία και τον τόπο της επόμενης αιμοδοσίας και γενικά διευθετεί τα ζητήματα που σχετίζονται με την εθελοντική αιμοδοσία. Εναν ακόμη τρόπο εξασφάλισης αίματος αποτελεί και η προεγχειρητική αυτόλογη προκατάθεση αίματος. Η μέθοδος αυτή βρίσκει εφαρμογή στις περιπτώσεις προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων και μπορεί να υλοποιηθεί εάν ο ασθενής πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αιμοληψίες από τον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών του Υπουργείου Υγείας

Η κρίση έχει επηρεάσει και την εθελοντική αιμοδοσία, εκτιμούν οι υπεύθυνοι του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του υπουργείου Υγείας. Κάποιοι -αναφέρει το προεδρείο του- μπορούν να ζήσουν με λιγότερο φαγητό, με παλιά ρούχα και παπούτσια, ακόμη και στην ύπαιθρο. Με λιγότερο ή καθόλου αίμα δεν ζει κανείς.

Ο Σύλλογος διοργανώνει μέσα στον Ιούνιο τρεις ομαδικές αιμοληψίες: Στις 19 του μήνα (9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ), στις 20 (9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι) και στις 21 (9 το πρωί έως 2 το μεσημέρι).

Διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας διοργανώνει ο Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου, για την ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος. Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 και Δ. Μόσχα), στις 18 Ιουνίου (9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι) και στις 19 Ιουνίου (2 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ).

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/06/fetcher_1.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/06/fetcher_2.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *