H αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά κρατάει από παλιά

Σύμφωνα με νέα καναδική έρευνα του πανεπιστημίου ΜακΜάστερ η αντίσταση των παθογόνων οργανισμών στα σύγχρονα αντιβιοτικά δεν είναι πρόσφατο … φαινόμενα, αφού πριν τουλάχιστον 30.000 χρόνια τα βακτήρια είχαν βρει τον τρόπο τους να αντιστέκονται στα αντιβιοτικά, που ήταν τότε φυσικά προϊόντα πριν γίνουν συνθετικά.

Οι ερευνητές με επικεφαλή τον βιοχημικό Τζέρι Ράιτ μελέτησαν το DNA βακτηρίων, που είχε παγώσει πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Με «όπλα» τους τις πιο σύγχρονες μεθόδους μοριακής βιολογικής ανάλυσης, διαπίστωσαν ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι φυσικό φαινόμενο με βαθιές ρίζες στο εξελικτικό παρελθόν, που προηγείται κατά πολύ της χρήσης των σύγχρονων αντιβιοτικών, τα οποία ανακαλύφθηκαν πριν από περίπου ένα αιώνα.

Οι καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν μέσα στα αρχαία βακτήρια ότι γονίδια αντίστασης στα φυσικά αντιβιοτικά προϋπήρχαν των σύγχρονων αντιβιοτικών και συνυπήρχαν με άλλα γονίδια στο DNA τους για την παραγωγή φυσικών αντιβιοτικών. Οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν γονίδια στο αρχαίο βακτηριακό DNA, που παρέχουν αντίσταση σε σημερινά αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη.

Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι: «Τα αντιβιοτικά αποτελούν τμήμα της φυσικής οικολογίας του πλανήτη, έτσι όταν νομίζουμε ότι έχουμε βρει ένα φάρμακο που δεν θα αντιμετωπίζει αντίσταση, κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας τελείως. Αυτές οι ουσίες είναι μέρος του φυσικού κόσμου, άρα πρέπει να είμαστε απίστευτα προσεκτικοί στο πώς τις χρησιμοποιούμε. Οι μικροοργανισμοί είχαν βρει τρόπους να αντιμετωπίζουν αυτές τις ουσίες, πριν εμείς καν σκεφτούμε πώς να τις χρησιμοποιήσουμε ως αντιβιοτικά. Η αντίσταση που βλέπουμε στα νοσοκομεία, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου».

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή τα φάρμακα που προέρχονται από τον φυσικό κόσμο, έχουν σύντομη αποτελεσματικότητα στον χρόνο. Τα μικρόβια θα βρουν τα αναγκαία γονίδια αντίστασης, τα οποία ήδη προϋπάρχουν κάπου στη φύση, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν να μεταλλαχθούν για να αναπτύξουν αντίσταση. Πολλοί γιατροί δεν πιστεύουν πια ότι θα είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένα σούπερ-αντιβιοτικό, το οποίο θα «καθαρίζει» κάθε μικρόβιο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *