H σύγχρονη θεραπεία του οσφυϊκού άλγους

Η οσφυαλγία και η ισχιαλγία, δηλαδή ο νευρικός πόνος που οφείλεται σε προβλήματα της οσφύος και που αντανακλά στα … κάτω άκρα, είναι οι πλέον συχνές παθήσεις από τις οποίες υποφέρουν οι ασθενείς που επισκέπτονται τον ορθοπεδικό και τον νευροχειρουργό.

Ο ιατρός αφού εξετάσει τον ασθενή συνήθως τον καθησυχάζει και συστήνει τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και ολιγοήμερης ξεκούρασης και αποχής από την εργασία.

Όμως σε περίπου 30% των ασθενών ο πόνος παραμένει σχεδόν αμείωτος μετά από ένα μήνα από την έναρξη των συμπτωμάτων ενώ η διενέργεια απλών ακτινογραφιών, αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών αποκαλύπτει την ύπαρξη κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου σε κάποιο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης ή την ύπαρξη σπονδυλικής στένωσης ιδίως σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς.

Κάποιοι ασθενείς επιλέγουν τον δρόμο της χειρουργικής επέμβασης, ενώ άλλοι αρνούνται κατηγορηματικά να χειρουργηθούν είτε από φόβο είτε μετά από συμβουλές ειδικών Ιατρών και Φυσικοθεραπευτών .

Έχει παρατηρηθεί όμως ότι μετά από ένα χειρουργείο της σπονδυλικής οσφυϊκής μοίρας σε ένα ποσοστό από 5% έως 50% επιστρέφει σταδιακά ο πόνος στη λεκάνη και στα κάτω άκρα οπότε διεθνώς αναφερόμαστε στο σύνδρομο αποτυχημένων χειρουργείων που οφείλεται στο ότι στο σημείο της χειρουργικής παρέμβασης δημιουργείται ουλώδης ιστός που πιέζει και στραγγαλίζει τις ρίζες των νεύρων.

Πλέον διεθνώς και ιδιαίτερα στην πόλη μας εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία η Ενδοσκόπηση του Σπονδυλικού Σωλήνα.

Η μοντέρνα και ελάχιστα παρεμβατική μέθοδος που έχει θέση στη διαχείριση του άλγους του ασθενή πριν αλλά και μετά το χειρουργείο.

Ο εξειδικευμένος Ιατρός με ειδικά εύκαμπτα εργαλεία εισέρχεται στον σπονδυλικό σωλήνα με μία οπτική ίνα οπότε δύναται να εντοπίσει το σημείο πρόκλησης πόνου του ασθενή και να προχωρήσει σε μηχανική συμφυσιόλυση και αποσυμπίεση της ρίζας του νεύρου. Υποψήφιοι ασθενείς είναι οι πάσχοντες από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και από σπονδυλική εκφυλιστική στένωση.

Επίσης, οι ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο ενώ έχουν ήδη υποβληθεί σε μία ή και σε περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις . Τέλος οι γηριατρικοί ασθενείς και εκείνοι που αρνούνται τη χειρουργική δισκεκτομή.

Η διαδικασία της ενδοσκόπησης είναι απλή.

Ο ασθενής εισέρχεται στην κλινική , δεν ακολουθεί αναισθησία, δηλαδή ο ασθενής είναι ξύπνιος και συνεργάζεται με τον ιατρό, δεν βιώνει πόνο ενώ αποχωρεί ανακουφισμένος για το σπίτι του σε περίπου 2 ώρες.

Επιστρέφει στην εργασία του ταχύτατα και μπορεί να συνεχίσει τις φυσιοθεραπείες. Η μέθοδος είναι ανώδυνη, απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική. Σε περίπτωση υποτροπής του πόνου μετά από κάποιο διάστημα, οι ίδιοι οι ασθενείς ζητούν την επανάληψή της λόγω της θετικής τους εμπειρίας.

Συμπερασματικά αναφέρουμε ότι η ενδοσκόπηση αποτελεί την πλέον σύγχρονη θεραπεία του οσφυϊκού άλγους, ανήκει στο συντηρητικό πεδίο προσέγγισης του ασθενή, δηλαδή μετά τα φάρμακα και τις φυσικοθεραπείες, ενώ έχει θέση και μετά το χειρουργείο για τη μηχανική συμφυσιόληση της τραυματισμένης περιοχής.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *