H θέση του καφέ στη διατροφή μας

Ο καφές αποτελεί μια καθ … ημερνή συνήθεια για τους περισσότερους από εμάς. Ο κύριος λόγος; Η απολαυστική γεύση του και η τονωτική δράση της καφεΐνης. Τι κρύβει μία κούπα καφέ για την υγεία μας και τι ρόλο μπορεί να παίζει στην καθημερινή μας διατροφή;

Αντιοξειδωτική ασπίδα…
Ο καφές, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αποτελεί την κυριότερη πηγή πολυφαινολών στις σύγχρονες κοινωνίες. Η τυπική μερίδα στιγμιαίου καφέ των 2 γραμμαρίων προσφέρει 540mg αντιοξειδωτικών ουσιών. Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ ημερησίως εξασφαλίζει μια σημαντική ποσότητα πολυφαινολών στον οργανισμό.

Οι πολυφαινόλες αποτελούν σημαντικά αντιοξειδωτικά που δρουν ενάντια στη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, ενάντια στο λεγόμενο οξειδωτικό στρες.

Οι περιβαλλοντικοί ρύποι, το κάπνισμα, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το άγχος είναι μερικοί από τους καθημερινούς παράγοντες που αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας.

Ο στιγμιαίος καφές είναι πλούσιος, εκτός από τα γνωστά αντιοξειδωτικά του καφέ όπως το χλωρογενικό όξυ και σε καφεϊκό οξύ και μελανοϊδίνες, αντιοξειδωτικά που προκύπτουν από το καβούρδισμά του. Μάλιστα η αντιοξειδωτική ικανότητα του καφέ διατηρείται και στην ντεκαφεϊνέ έκδοσή του.

Το υψηλό περιεχόμενο του καφέ σε αντιοξειδωτικά θεωρείται σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες ένας από τους λόγους που ο καφές συνδέεται με την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Έρευνες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και δρα προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση Πάρκινσον. Μάλιστα έρευνες που έχουν γίνει με ντεκαφεϊνέ στιγμιαίο καφέ έχουν δείξει πως τα αντιοξειδωτικά του φαίνεται να δρουν ενάντια στη δράση οξειδωτικών παραγόντων, που προκαλούν βλάβες στα νευρικά κύτταρα.

…και η τονωτική δράση της καφεΐνης
Αν η λέξη «καφές» είναι η πρώτη που σας έρχεται στο μυαλό μόλις ξυπνήσετε ή καθίσετε στο γραφείο σας, ήρθε η ώρα να μάθετε πως τίποτα δεν είναι τυχαίο!

Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ ασκεί ήπια διεγερτική δράση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προσοχή, η συγκέντρωσή και η βραχυπρόθεσμη μνήμη μας. Αυτός είναι και ο λόγος που επιζητούμε τον καφέ ως μια καθημερινή πρωινή συνήθεια.

Παράλληλα, η καφεΐνη επιδρά και στην πνευματική κούραση μειώνοντάς την, είτε κατά τη διάρκεια της εργασίας είτε μεταγευματικά.

Αντίστοιχα, έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση καφέ αυξάνει την εγρήγορση και βελτιώνει την οπτική αντίληψη, καθώς και το χρόνο αντίδρασης, αποτελώντας έτσι έναν ακόμη λόγο που ο καφές είναι ένας από τους καλύτερους «συνοδηγούς», ιδιαίτερα σε μακρινά ταξίδια.

Τέλος, η τονωτική δράση της καφεΐνης στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης αποδεικνύεται και στην περίπτωση του καφέ, εφόσον έρευνες έχουν δείξει πως η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης (περίπου 3 φλιτζάνια καφέ), μισή με μία ώρα πριν την προπόνηση ή τον αγώνα μαζί με ένα γεύμα υδατανθράκων αυξάνει παραμέτρους της αθλητικής απόδοσης σε αθλητές του ποδοσφαίρου.

Συμπερασματικά, ο καφές μπορεί να είναι ένας καθημερινός σύμμαχος στη διατροφή μας προσφέροντάς μας τόσο αντιοξειδωτική προστασία όσο και την ισχυρή τονωτική του δράση. Απολαύστε λοιπόν τη γεύση και τις ιδιότητες του καφέ, παραμένοντας καθημερινά εντός του ορίου των 400mg καφεΐνης την ημέρα και κατανέμοντάς τα μέσα στην ημέρα.

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *