Γυναίκες με διαβήτη σε νεαρή ηλικία είναι πιθανό να μπουν νωρίς στην εμμηνόπαυση

Τα άτομα που ζουν με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από μια σειρά παθήσεων, όπως προβλήματα με τα μάτια και τα πόδια, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, καθώς και βλάβη στα νεφρά και τα νεύρα. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι όσο νωρίτερα μια γυναίκα γίνει διαβητική, τόσο πιο γρήγορα θα μπει στην εμμηνόπαυση. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Συνάντησης της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS) στην Ατλάντα, 12-15 Οκτωβρίου 2022.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1, τύπου 2 και διαβήτη κύησης έχει αυξηθεί σταθερά. Ως αποτέλεσμα, περισσότερες γυναίκες από ποτέ αναμένεται να περάσουν μεγαλύτερο μέρος της αναπαραγωγικής τους ζωής ζώντας με διάγνωση διαβήτη. Ένας αριθμός μελετών είχε προηγουμένως αξιολογήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μετά την εμμηνόπαυση, αλλά η νέα μελέτη που παρακολούθησε περισσότερες από 11.000 γυναίκες προσπάθησε να κατανοήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του προεμμηνοπαυσιακού διαβήτη στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας τους στη φυσική εμμηνόπαυση.

Με βάση την ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρώιμη ηλικία διάγνωσης, κάτω των 40 ετών -και του διαβήτη τύπου 1- συσχετίστηκε με μεταγενέστερη ηλικία εμμηνόπαυσης σε σύγκριση με εκείνες τις γυναίκες που δεν είχαν διαβήτη. Δεν βρέθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του διαβήτη κύησης και της ηλικίας της εμμηνόπαυσης.

«Η μεγάλη αναδρομική μελέτη μας δείχνει ότι, ακόμη και μετά την προσαρμογή για συμμεταβλητές που σχετίζονται με την ηλικία της φυσικής εμμηνόπαυσης, εξακολουθούμε να βρίσκουμε μια συσχέτιση μεταξύ της πρώιμης διάγνωσης του διαβήτη και της πρώιμης εμμηνόπαυσης. Μια μεταγενέστερη διάγνωση διαβήτη συνδέεται με μια μεταγενέστερη ηλικία εμμηνόπαυσης. Ελπίζουμε η δουλειά μας να θέσει τα θεμέλια για περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα και να αποτρέψουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του διαβήτη στο ανθρώπινο σώμα και στο αναπαραγωγικό σύστημα», είπε η Δρ. Vrati Mehra, επικεφαλής της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

«Αυτή η έρευνα προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία σχετικά με το συλλογικό κόστος που έχει ο διαβήτης στο ανθρώπινο σώμα. Δείχνει ότι οι νεαρές γυναίκες που ζουν με διάγνωση διαβήτη είναι πιο ευαίσθητες στην επιτάχυνση της γήρανσης των ωοθηκών και στην πρώιμη εμμηνόπαυση», είπε η Δρ. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια του NAMS.

Διαβάστε ακόμη...