Γυναίκα από τη Ρουμανία δώρισε το νεφρό της στη φίλη της από τα Τρίκαλα

nefriki.medium.jpg

Ο πραγματικός φίλος στις δύσκολες στιγμές φαίνεται και αυτό το απέδειξε έμπρακτα μία 55χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία, η οποία έδωσε το ένα νεφρό της στη συνομήλικη φίλη της από τα Τρίκαλα, που έκανε αιμοκάθαρση εδώ και εννέα χρόνια. Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε πριν από 15 ημέρες στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο και η ασθενής αναμένεται να πάρει εξιτήριο σύντομα, ενώ η δότης χαίρει υγείας και συνεχίζει φυσιολογικά τη ζωή της.

«Σήμερα, η “βεντάλια” στο θέμα των μεταμοσχεύσεων έχει ανοίξει, καθώς ο νόμος 3984/2011 προβλέπει μεταμοσχεύσεις από συγγενείς εξ αίματος μέχρι τέταρτου βαθμού, από συγγενείς εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού, από σύζυγο σε σύζυγο και από συναισθηματικά συνδεόμενο δότη με δικαστική απόφαση και επίσης μεταμόσχευση από αμοιβαία δωρεά οργάνων, δηλαδή χιαστή δωρεά. Εμείς, στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης κάναμε την πρώτη μεταμόσχευση από συναισθηματικό δότη, όπως προβλέπει ο νόμος 3984, από φίλη που έδωσε το νεφρό της σε ασθενή που έκανε εννέα χρόνια αιμοκάθαρση σε επαρχιακή μονάδα τεχνητού νεφρού. Ήδη, συμπληρώθηκαν 15 ημέρες από τη μεταμόσχευση και η λήπτης πάει πάρα πολύ καλά, έχει μία πάρα πολύ καλή νεφρική λειτουργία και αναμένεται τις επόμενες μέρες να πάρει εξιτήριο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεφρολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, Γρηγόρης Μυσερλής.

Για να γίνει η δωρεά χρειάστηκε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών μέχρι να εκδοθεί δικαστική απόφαση, να τελεσιδικήσει και στη συνέχεια να ενημερωθεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων και να δώσει την άδεια. «Όταν γίνεται δωρεά από ζώντα δότη, εκείνο το οποίο εξετάζουμε είναι η καλή νεφρική λειτουργία και η κλινική υγεία του δότη, ο οποίος μετά τη δωρεά ζει μία φυσιολογική ζωή και δεν έχει κανένα πρόβλημα από πλευράς ποιότητας ζωής»πρόσθεσε ο κ. Μυσερλής.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *