Γρίπη: Δράστε τώρα για προστασία των διακοπών σας, λένε οι ειδικοί

Ζήσης Ψάλλας

Μιλάμε φέτος για την επιστροφή της γρίπης αλλά ποτέ δεν μας έλλειψε πραγματικά. Οπωσδήποτε όμως υπάρχει ένα "ξέσπασμα" της γρίπης και παρακάτω είναι μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε.

Τον χειμώνα της νόσου COVID-19, 2020-21, καθώς πολλοί άνθρωποι έλαβαν προφυλάξεις όπως φορώντας μάσκες και αποφεύγοντας συγκεντρώσεις, τα κρούσματα γρίπης μειώθηκαν σε επίπεδα πολύ χαμηλά. Φέτος, καθώς περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στην κανονικότητα, οι δύο ιοί θα κυκλοφορούν μαζί. Το ίδιο και ένας τρίτος, ο RSV, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, που αυξάνεται επίσης φέτος. Ο RSV προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά μπορεί να είναι σοβαρά για βρέφη και ηλικιωμένους.

Οι τρεις ιοί είναι εντελώς διαφορετικοί και δεν παρέχουν διασταυρούμενη προστασία. Η νόσηση από COVID δεν σας προστατεύει από τη γρίπη, ούτε η γρίπη σας προστατεύει από τον RSV. Και το να κολλήσετε γρίπη δεν σας εμποδίζει να κολλήσετε άλλον ιό αργότερα. 

Οι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν τη γρίπη ως αναπνευστική πάθηση, αλλά το υπερβαίνει αυτό. Η γρίπη μπορεί να επιδεινώσει υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις. Καταλήγετε να κάνετε την καρδιά σας να δουλέψει πολύ πιο σκληρά για να κυκλοφορήσει το οξυγόνο στο σώμα σας επειδή οι πνεύμονες δεν κάνουν καλή δουλειά. Μια μελέτη του 2018 στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ήταν έξι φορές υψηλότερος μέσα σε μια εβδομάδα από τη γρίπη. Πολλοί αγνοούν τους κινδύνους. 

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνθέτουν το εμβόλιο κάθε εποχής της γρίπης με την ελπίδα να ταιριάζουν με τα πιο κοινά στελέχη του ιού και η φετινή φόρμουλα μοιάζει καλή λέει η Eaton. «Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια της γρίπης δεν είναι τέλεια όσον αφορά την πρόληψη της μόλυνσης. Αλλά είναι καλά στην πρόληψη σοβαρής μόλυνσης. Με μια σοβαρή λοίμωξη, η γιαγιά σας που ένιωθε καλά χθες, σήμερα το πρωί, ξυπνάει και δεν μπορεί να αναπνεύσει και είναι στο νοσοκομείο με αναπνευστήρα για τέσσερις ημέρες».

Ο εμβολιασμός μπορεί επίσης να μειώσει το χρονικό διάστημα που είστε άρρωστοι λόγω γρίπης. Μια πιο σύντομη και λιγότερο σοβαρή ασθένεια δίνει στους εμβολιασμένους πλεονέκτημα έναντι του ιού. Τα εμβόλια μπορούν να ενισχύσουν την προστασία σε ηλικιωμένους, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο αδύναμο. Υπάρχουν εμβόλια χαμηλής και υψηλής δόσης, με τα τελευταία να προορίζονται για τους ηλικιωμένους. Δράστε τώρα για προστασία των διακοπών σας. Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να ξεκινήσει η πλήρης ανοσία από ένα εμβόλιο κατά της γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να εμβολιαστείτε τώρα εάν θέλετε να κρατήσετε την οικογένειά σας ασφαλή στις γιορτές που έρχονται, είπε η Eaton. 

 

Διαβάστε ακόμη...